Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

23 april 2009, 16.00 uur

Prins krijgt uitleg over de mogelijkheden van het gepantserde verkenningsvoertuig Fennek. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander bezocht afgelopen week de Nederlandse troepen in Afghanistan, vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Tijdens een driedaagse reis werden Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod aangedaan. De Prins sprak uitgebreid met Nederlandse militairen, civiele vertegenwoordigers en medewerkers van de non-gouvernementele organisaties (NGO's) die zich gezamenlijk inspannen voor veiligheid en opbouw in Afghanistan. Kroonprins in gesprek met militairen in de Dutch Corner op Kandahar Airfield.

De kroonprins bezocht Afghanistan eerder in 2004 en 2007, de laatste keer was dat vlak voor de zogeheten `Slag om Chora'. De veiligheidssituatie in dit stadje is amper twee jaar later dusdanig verbeterd dat de Prins nu een wandeling door de hoofdstraat kon maken. Ten noorden van Deh Rawod werd patrouillebasis Coyote bezocht, aan de oever van de Helmand rivier. Dit is eveneens een locatie waar Afghaanse en Nederlandse eenheden twee jaar geleden nog geen voet aan de grond hadden.

Videoverbinding

In Oirschot organiseerde het thuisfrontcomité de maandelijkse thuisfrontdag, waarbij een live videoverbinding met Uruzgan mogelijk was gemaakt. Meer dan achthonderd relaties van uitgezonden militairen kwamen op het evenement af. Commandanten van de eenheden in Urugzan vertelden de thuisblijvers hoe het hun relaties in Afghanistan verging. Ook de commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), brigadegeneraal Tom Middendorp sprak het thuisfront toe. Hij verzekerde hen dat de situatie op Kamp Holland nog steeds relatief veilig is.

Brug

Eenheden van de Battlegroup en een Geniecompagnie hebben, met behulp van de lokale bevolking de Luy brug over de Teri rivier ten noordwesten van Camp Hadrian tijdelijk hersteld. Door de hevige regenval en de daardoor veroorzaakte stijging van de rivier was de brug beschadigd geraakt. Zodra het water in de Teri voldoende is gezakt, wordt onderzocht of een grondiger renovatie noodzakelijk is.

Spinning Marathon Deelnemers aan de spinningmarathon voor War Child.

Militairen van de Nederlandse Air Task Force op Kandahar Air Field hebben zaterdag een ´spinning marathon´ gehouden waarvan de sponsoropbrengsten, ruim 10.000 dollar, ten goede komen aan War Child International. Achttien teams van twee personen fietsten acht uur lang voor het goede doel. De marathon kreeg een internationaal tintje door deelname van een Australisch, Amerikaans en Canadees team. Langdurig spinnen onder temperaturen die opliepen tot 34 graden en een lage luchtvochtigheid is geen geringe opgave. Een team van ondersteuners zorgde dan ook voor continue aanvoer van water en snacks, om klachten zoals vochttekort te voorkomen. Een medisch team hield de spinners scherp in de gaten om medische problemen voor te zijn. Gedurende de dag wisselden de spinners om het uur. War Child International gebruikt de opbrengsten om kinderen in Afghanistan scholing en speelmogelijkheden aan te bieden.

Vuurcontacten

Camp Hadrian nabij Deh Rawod werd afgelopen week tweemaal beschoten met raketten, de projectielen belandden buiten het kamp en hebben geen schade aangericht. Ook Kandahar Air Field werd eenmaal beschoten met raketten, zonder dat daarbij schade werd veroorzaakt of slachtoffers vielen. Militairen van de TFU vuurden enkele malen een waarschuwingsschot af nadat bestuurders van voertuigen stoptekens negeerden. Opnieuw werden enkele geïmproviseerde explosieven (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt in Uruzgan. F-16´s van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde.

Monitor Bijgevoegd aan dit weekoverzicht is het onderzoek Monitor naar de publieke opinie over de missie in Afghanistan. Opvallend is dat het percentage voorstanders van de missie de afgelopen maand sterk is gestegen, evenals het percentage dat aangeeft trots te zijn op de Nederlandse militairen.

Verwijzingen

* Monitor april 2009' * Rapport | 24 april 2008 | pdf, 19 pagina's, 90 KB