Gemeente Tilburg

Persbericht
23 april 2009

Meer dan duizend aanvragen voor Verrijk je Wijk

Regeling voor buurtactiviteiten populair

Verrijk je Wijk wordt steeds populairder, dat blijkt uit recente cijfers. Deze regeling voor bewonersinitiatieven, die in 2002 is gestart, telt elk jaar meer aanvragen. "We zijn vorig jaar de magische grens van duizend aanvragen per jaar gepasseerd. Fantastisch vind ik dat. Ik ben heel blij met zoveel actieve Tilburgers", aldus wethouder Gon Mevis (welzijn).

Het geld wordt vooral ingezet voor wijkfeesten, straatbarbecues, schoonmaakacties, speeltoestellen en bankjes. Maar soms zit er ook een heel bijzondere aanvraag tussen.
Drie voorbeelden:

Dag van de lach
In Groeseind/ Hoefstraat is een feestelijke 'Dag van de lach' gehouden voor bewoners die moesten verhuizen wegens de herstructurering. Met deze speciale dag kon de wijk met een vrolijk gebaar afscheid nemen van vertrekkende buurtbewoners.

Lichtjestocht
In Armhoefse Akkers was er net voor Kerst een lichtjestocht, waar 150 mensen mee liepen. Vanaf de kerstboom in de J.P. Coenstraat in het donker door Moerenburg. En daarna glühwein voor de volwassenen, en limonade en popcorn voor de kinderen.

Multiculturele middag
In buurtcentrum Soekmekaar in Oerle was er een multiculturele middag. Buurtbewoners uit zes verschillende landen serveerden hapjes uit de eigen cultuur, en verzorgden optredens, met muziek en dans en modeshows.

Achtergrond

De gemeente Tilburg geeft elk jaar vier euro per inwoner voor bewonersinitiatieven. Dit geld gaat naar de wijkorganisaties en de dorpsraden. Die bepalen welke aanvragen van wijkbewoners geld krijgen.

Sinds maart 2009 is er, naast Verrijk je Wijk, in de impulswijken extra geld beschikbaar voor ideeën van wijkbewoners. Dat geld komt van het ministerie van VROM. Een commissie van wijkbewoners beoordeelt de aanvragen en deelt bij goedkeuring waardebonnen uit. Daarmee kunnen wijkbewoners extra aanbod inkopen waar zij behoefte aan hebben. Vooral ideeën op het vlak van werk, scholing en armoedebestrijding zijn welkom.

---