Gemeente Utrecht

Tuinieren bij historische kas in Leidsche Rijn Utrecht

Het tuinierseizoen is weer aangebroken voor ruim tweeduizend leerlingen van Utrechtse basisscholen. Een seizoen lang gaan zij aan de slag in de negen educatieve tuinen van de gemeente. Dit jaar neemt de gemeente voor het eerst de educatieve tuin 't Zand in Leidsche Rijn in gebruik. Op deze voormalige tuinderij met een historische kas krijgen 250 leerlingen een eigen tuintje waar ze groente, fruit en bloemen gaan verbouwen.

De gemeente beheert negen educatieve tuincomplexen in de stad. Op alle complexen tuinieren kinderen van vier tot twaalf jaar, tijdens en na schooltijd. Het tuinieren is ingedeeld in leeftijdscategorieen. Kleuters hebben een tuintje van een halve meter bij anderhalve meter. Zij worden intensief begeleid. De oudere leerlingen krijgen een grotere tuin en meer ruimte voor verschillende gewassen. Het gereedschap, de zaden en de plantjes worden ter beschikking gesteld door de gemeente.

Om op te eten
De oogst mogen de kinderen mee naar huis nemen. Om te stimuleren dat er met de producten gekookt wordt, krijgen de kinderen receptkaarten mee naar huis. Aan het eind van het seizoen koken de leerlingen met hun begeleiders een soep van de geoogste groenten. De gewassen worden verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Kinderen leren zo waar groenten vandaan komen, in welk seizoen wat te verkrijgen is en hoe de groente groeit.

Kijk voor meer informatie over de educatieve stadstuinen van de gemeente op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=203052