Gemeente Lopik

Nota vrijwillige inzet gewijzigd vastgesteld

Met de nota Vrijwillige inzet in Lopik wordt specifiek beleid voor vrijwilligers vastgelegd. De term vrijwillige inzet is uitgebreider dan vrijwilligerswerk. Hiermee worden alle inwoners bedoeld die onbetaald activiteiten verrichten voor anderen. De raad heeft de voorgestelde oprichting van een platform en een steunpunt vrijwillige inzet uit de nota geschrapt.

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die in 2006 is ingevoerd, is de gemeente ook uitdrukkelijk verantwoordelijk gemaakt voor het ondersteunen van vrijwilligers. Momenteel kent de gemeente Lopik geen vrijwilligerswerkbeleid, maar wil voor vrijwilligers wel specifiek beleid maken. Daarom heeft het college de nota `Vrijwillige inzet in Lopik' opgesteld.

In de nota wordt gewerkt met de brede definitie van `vrijwillige inzet' in plaats van vrijwilligerswerk. De definitie is "Alle burgers die onbetaald activiteiten verrichten voor anderen".

Raad stelt nota gewijzigd vast

* De raad wijst de oprichting van een platform vrijwillige inzet en de oprichting van een steunpunt vrijwillige inzet af.
* De raad ziet het faciliteren van de vrijwillige inzet als een gemeentelijke taak.

* De vrijwilligers worden door de gemeente Lopik verzekerd. Hiervoor wordt een bedrag van EUR 3.500,- in de gemeentebegroting opgenomen.

* De Ereprijs Wijk- en Buurtbeheer wordt uitgebreid, waarvoor structureel EUR 4.000,- in de gemeentebegroting wordt opgenomen.
* Zoveel mogelijk raadsleden, collegeleden en ambtenaren van de gemeente Lopik zullen meedoen met de jaarlijkse Make a Difference Day (MADD).

* Jaarlijks zal een bijeenkomst worden georganiseerd voor alle vrijwilligers in combinatie met een beursvloer.
* Er zal onderzoek plaatsvinden naar belangstelling en draagvlak voor een website vrijwillige inzet. Als de website er komt, vraagt de raad aandacht voor een praktische uitvoering.
* Er wordt EUR 4.000,- projectgeld aangevraagd. Als dit bedrag wordt toegekend zullen een communicatieplan en promotiemateriaal worden ontwikkeld.

De raad zal een definitief besluit over de benodigde financiële middelen betrekken bij de behandeling van de kadernota 2010. Na definitieve besluitvorming zullen de kosten voor 2009 aan de algemene reserve worden onttrokken.