Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district

Oosterhout, 23-04-2009

Tientallen jongeren in beeld voor reeks fietsendiefstallen

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse politie is een serie fietsendiefstallen op het spoor. De afgelopen twee weken is de politie bezig geweest met een onderzoek waarbij tientallen jongeren in beeld kwamen. Het om circa 30 minderjarige jongens, voornamelijk uit Oosterhout, die in meer of minder mate betrokken waren bij de diefstallen

De zaak kwam aan het rollen met de arrestatie van twee fietsendieven, die op heterdaad werden betrapt. Dat gebeurde donderdagavond 2 april jl. Twee Oosterhoutse jongens van 12 en 13 jaar werden opgepakt vanwege de diefstal van een fiets bij winkelcentrum Arkendonk. Het tweetal maakte daarbij gebruik van een blanco fietssleutel die op specifieke merken en type fietssloten past.

In het vervolg onderzoek kwamen nog ruim veertig diefstallen aan het licht, gepleegd met een blanco fietssleutel. De diefstallen waren overigens niet in alle gevallen naar een aangifte te herleiden. De jongeren werkten in verschillende samenstellingen en waren vooral actief bij winkelcentra, fietsenstallingen bij scholen en in het Oosterhoutse centrum. Ze pleegden de misdrijven vermoedelijk in de periode van 1 januari 2009 tot heden.

Er zijn op aanwijzingen van verdachten slechts vijf fietsen terug gevonden. Deze fietsen zijn inmiddels retour naar de rechtmatige eigenaar. Het overige deel van de buit is vermoedelijk doorverkocht aan diverse helers.

Eén van de verdachten bekende naast tientallen fietsdiefstallen ook nog vier insluipingen in openbare gebouwen. Drie jongens hebben in dit onderzoek vastgezeten voor zowel fietsendiefstallen, als de
diefstallen uit openbare gebouwen.

De politie is nog bezig met het onderzoek naar de fietsendiefstallen en de diefstallen uit openbare gebouwen. Er moeten nog een aantal personen worden gehoord. Er vindt op korte termijn overleg plaats met het Openbaar Ministerie en Bureau Halt over de nog te horen personen, een passende straf en een schaderegeling.

Geluidsoverlast leidt tot mishandeling

OOSTERHOUT: Geluidsoverlast leidde woensdagmiddag 22 april tot escalatie in de Van Duivenvoordestraat. Een 57-jarige vrouw drong de woning van haar buren binnen en sloeg haar zestienjarige buurjongen met een bezemsteel.

De vrouw drong om 15.45 uur, na aanbellen, de woning binnen. Op dat moment was alleen het 16-jarige slachtoffer aanwezig. Hij kreeg meteen klappen uitgedeeld met de metalen steel van een zwabber. De jongen liep diverse striemen op aan zijn onderarmen en buik bij het afweren van de klappen.
De knul deed aangifte en gaf toe dat hij jumpstyle en hardstyle muziek gedraaid had, waarbij hij naar zijn mening qua volume rekening had gehouden met de omwonenden in de flat.
De buurvrouw was echter een andere mening toegedaan en had
geluidsoverlast ervaren. Zij werd aangehouden en kreeg proces-verbaal voor huisvredebreuk en mishandeling.

HALT verwijzing vanwege fikkie stoken

RAAMSDONKSVEER: Vier jongeren (13, 14, 14 en 15 jaar) uit Raamsdonk kregen een verwijzing naar Bureau Halt. Het viertal was woensdagavond 22 april rond 20.15 uur aan het fikkie stoken langs de Zandwinput te Raamsdonksveer. Wandelaars hadden passerende politieagenten
geïnformeerd over het vuurtje. Ze moesten vuurhaard (doorsnee 1,5 meter) uitmaken en krijgen binnenkort hun straf vanwege het spelen met vuur.

LOON OP ZAND: In Loon op Zand liep woensdagmiddag het fikkie stoken uit de hand. Een 18-jarige jongeman had in de tuin achter de woning in de Van Salm-Salmstraat papier opgestookt in een vuurkorf. Even later stond schutting en de was aan de waslijn in de fik. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Letsel bij eenzijdig ongeval

TERHEIJDEN: Een 32-jarige vrouw uit Dordrecht is gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Het ongeluk gebeurde donderdag 23 april omstreeks 12.30 uur op de A-59 ter hoogte van Terheijden.

De vrouw was door nog onbekende oorzaak met de linkerzijde van de auto tegen de middengeleider terecht was gekomen. Bij de daaropvolgende stuurcorrecte raakte ze aan de rechterkant van de weg en belandde in een kleine sloot. De vrouw was erg versuft en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Haar auto raakte door het ongeval total loss.

Politie waarschuwt voor neppostbode

WAALWIJK: De politie waarschuwt voor oplichtingpraktijken door neppostbodes die sinds de afgelopen 3 weken actief zijn in Waalwijk. De daders hebben het gemunt op senioren en slaan vooral toe op vrijdag. De bankrekeningen van twee inwoners (86 en 73 jaar) uit Waalwijk werden voor enkele duizenden euro's geplunderd door deze oplichters. Een paar andere inwoners van Waalwijk trapten er niet in en meldde het voorval bij de politie.

De dader kwam gekleed als TNT-medewerker aan de deur om een pakketje af te leveren. De ontvanger moest nog wel een klein bedrag ( 0,96) aan portokosten betalen. Contant afrekenen was niet mogelijk, er kon alleen gepind worden met de mobiele betalingsautomaat van de
neppostbode. Met deze methode skimde (kopieerde) de man de pincode en bankgegevens van de giro- of bankpas. In de daaropvolgende dagen werden de bankrekeningen van de slachtoffers geplunderd.

TNT-post reageert met het advies en de opmerking dat medewerkers van het bedrijf nooit aan de deur pintransacties doen en adviseert dan ook om dergelijke personen direct weg te sturen en de politie te bellen. De signalementen van de daders verschillen dermate dat de politie er vanuit gaat dat meerdere personen op deze manier oplichting plegen. Bovendien zijn er soortgelijke feiten bekend vanuit het gehele land. In Waalwijk sloegen de dader vooral toe op vrijdagen, waarna in het weekend de bankrekeningen werden geplunderd.

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. De politie probeert dit soort oplichters op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen. U kunt proberen te voorkomen dat u slachtoffer van oplichting wordt:

Als iemand zegt dat hij namens een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.

Laat een collectant niet onbewaakt achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer, in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld. Als onbekenden in nood aan de deur komen en vragen of ze het
alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.
Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, ramen lappen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u kunt reclameren.
Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.
Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.
Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 23-04-2009 16:13 | © Regio Midden en West Brabant |