Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z07771

Vragen van de leden Jasper van Dijk en Smits (beiden SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de groeiende macht van schoolbesturen. (Ingezonden 22 april 2009)


1
Wat is uw reactie op het artikel "Het bestuur? Daar zit de school niet op te wachten"? 1)


2
Deelt u de mening dat de invoering van de lumpsumfinanciering in het primair en voortgezet onderwijs oorzaak is voor de toegenomen overhead en het verschil in overhead tussen schoolbesturen? Kunt u een overzicht geven van de ontwikkeling van de kosten voor overhead van schoolbesturen sinds de invoering van de lumpsumfinanciering?


3
Deelt u de mening dat het ontoelaatbaar is dat leden van het bestuur van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid Oost Utrecht studiereizen maken naar New York en Rome, terwijl er op schoolniveau bezuinigd moet worden? Zo ja, bent u bereid om hierover met de scholen en het bestuur in gesprek te gaan en de Kamer hierover te informeren?


4
Deelt u de mening dat het onwenselijk is en niet bijdraagt aan de transparantie dat in het Jaarverslag van schoolbesturen niet precies is terug te vinden wat de taken zijn van de schoolbesturen? Kunt u uw antwoord toelichten?


5
Waarom is de lijst van Bureau Berenschot van besturen met de minste en meeste overhead niet openbaar? Bent u bereid erop aan te dringen dat dit onderzoek wel openbaar wordt? Zo nee, waarom moet informatie van publiek bekostigde instellingen geheim blijven?


6
Bent u bereid heldere richtlijnen op te stellen rond de afdracht en de taken van schoolbesturen, mede omdat een aantal besturen weigert te zeggen hoe het budget wordt besteed? Zo ja, wanneer komt u met voorstellen? Zo nee, hoe voorkomt u een gebrek aan transparantie en hoe voorkomt u dat schoolbesturen het budget inzetten voor zaken die niets toevoegen aan het onderwijs?


7
Hoeveel mensen zijn geen onderwijspersoneel, maar wel in dienst van het bovenschools management of het schoolbestuur? Kunt u een uitsplitsing maken voor basis- en voortgezet onderwijs? Hoe was dit voor de invoering van de lumpsum-financiering?


8
Hoe verklaart u dat de bestuurskosten in het onderwijs ver uit elkaar liggen, namelijk tussen de 2 en 15 procent in het voortgezet onderwijs en tussen de 0,6 en 10 procent in het basisonderwijs? Hoe verklaart u dat dit geen verband houdt met het aantal scholen dat onder het bestuur valt? 2)


9




Wat zijn de gemiddelde overheadkosten van een bestuur (procentueel)? Kunt u een uitsplitsing maken voor basis- en voortgezet onderwijs? Hoe was dit voor de invoering van de lumpsum-financiering?


10
Hoe garandeert u dat het budget voor scholen daadwerkelijk bij scholen terecht komt, gezien de uitspraak van een basisschooldirecteur in bovengenoemd artikel: "Hoeveel geld je kunt besteden hangt er dus vanaf of ik goedkeuring krijg voor mijn plannen"? Wat onderneemt u tegen de uitspraak van een lid van de medezeggenschapsraad over de ondoorzichtigheid van geldstromen: "Door die vaagheid heeft het bestuur natuurlijk alle controle"?


11
Steunt u de oproep van de Algemene Onderwijsbond, die zegt dat er een maximum moet worden gesteld aan het bedrag dat schoolbesturen jaarlijks inhouden van hun scholen voor de kosten van staf, ondersteuning en gezamenlijk beleid? Zo ja, wanneer komt u met voorstellen? Zo nee, wat gaat u doen tegen de groeiende ergernis onder het onderwijspersoneel en de medezeggenschapsraden, die zeggen: "Wij willen zeggenschap over ons geld"? 3)


12
Wat is volgens u een legitiem argument voor het feit dat bij een schoolbestuur ongeveer 20% van de mensen een bedrijfsauto heeft, terwijl leraren daar geen aanspraak op kunnen maken? Wat draagt dit bij aan het primaire proces?


13
Deelt u de mening dat scholen door de decentralisatie en lumpsumfinanciering niet méér autonomie hebben gekregen, omdat het bovenschools management de plaats van de overheid heeft ingenomen? Zo ja, is hiermee een belangrijke doelstelling van de decentralisatie mislukt? Zo neen, wat is uw reactie op de uitspraak van basisschooldirecteur Rooijakkers dat er "kleine Zoetermeertjes ontstaan"?


14
Deelt u de mening dat scholen, indien zij dat wensen, uit hun bestuur moeten kunnen stappen? Kunt u uw antwoord toelichten?


1) NRC Handelsblad, 10 april 2009

2) Management en Bestuur, Onderzoek naar de inrichting van bovenschoolse managementbureaus in het primair onderwijs, ITS, 2006
3) Onderwijsblad nummer 7, 11 april 2009