Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z07772

Vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over de kleuterschool. (Ingezonden 22 april 2009)


1
Kent u de berichten "Kleuters op school teveel opgejaagd" en "Kleuters moeten spelen'? 1)


2
Herkent u de ontwikkeling dat kleuters op school steeds vroeger beginnen met lezen, schrijven en rekenen? Zo ja, vindt u deze ontwikkeling gewenst?


3
Wat is uw reactie op de beweringen van deskundigen dat het weinig zin heeft om kleuters zo vroeg te oefenen in lezen, schrijven en rekenen en dat kleuters meer zouden moeten spelen?


4
Op welke wijze ziet de Inspectie toe op de overgang van kleuters van groep 2 naar groep 3? Is het waar dat de Onderwijsinspectie in de richtlijn voor de overgang naar groep 3 de datum waarop het kind 6 jaar wordt en in aanmerking komt voor overgang, verplaatst heeft naar 1 januari? Zo ja, wat is de reden voor deze wijziging en welke rol spelen ontwikkelingspsychologische argumenten hierin?


5
Hoe bevordert u dat in onderwijs en toezicht zo goed mogelijk rekening gehouden wordt met ontwikkelingspsychologische leeftijden van kinderen?


1) Algemeen Dagblad, 15 en 16 april 2009

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Jan Jacob van Dijk (CDA), ingezonden 21 april 2009 (vraagnummer 2009Z07621)