Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

Beleidsregel voor evenementen: vergunning of melding?

Leeuwarden staat op nummer 1 in de top-10 van gemeenten met de meeste evenementen per 1.000 inwoners, zo geeft de Atlas voor gemeenten in 2008 en 2009 aan. Niet voor niets blijkt dat in 2008 bijna 200 evenementenaanvragen bij de gemeente zijn ingediend. Om de overlast van evenementen in te perken én de regeldruk voor burgers en bedrijven te verminderen, heeft het college van b. en w. een beleidsregel voor evenementen vastgesteld.

Een evenement kan twee kanten hebben. Enerzijds hebben evenementen een positief effect op de samenleving en zetten ze de stad op de kaart. Anderzijds kan een evenement overlast veroorzaken, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer, (zwerf)afval en geluid. Om deze overlast zoveel mogelijk te beperken, dient de organisator en de festiviteit aan een aantal vereisten te voldoen. Deze staan vermeld in de beleidsregel.

Verminderen van regeldruk
Naast het inperken van overlast wil Leeuwarden ook de regeldruk en lasten voor burgers en bedrijven verminderen. Daarom hebben evenementen tot 300 bezoekers geen vergunning meer nodig, mits deze voldoen aan de gestelde voorwaarden in de beleidsregel. Deze evenementen volstaan slechts met een melding, waarover geen kosten worden geheven.

APV
De beleidsregel evenementen treedt gedeeltelijk in werking vanaf donderdag 23 april. De meldingen kunnen pas ingaan nadat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is aangepast. Dit betekent dat voorlopig nog voor alle evenementen een vergunning nodig is. De beleidsregel staat op het digitaal loket van de gemeentelijke website: www.leeuwarden.nl/digitaalloket.

Tijdens de bouwwerkzaamheden voor het project Nieuw Zaailand worden voor het Oldehoofsterkerkhof maximaal 24 geluidsontheffingen verleend per jaar in plaats van 12. Om de geluidsoverlast voor omwonenden van het Oldehoofsterkerkhof zoveel mogelijk te beperken, wordt geprobeerd om niet alle 24 geluidsontheffingen uit te geven. Dit door evenementen meer te spreiden binnen en buiten de binnenstad.


---