Toename watervraag

Warm en droog weer leidt niet tot lage rivierafvoeren. Aan de watervraag kan worden voldaan.

Door het warme en droge weer van de afgelopen weken is de watervraag toegenomen. De afvoeren van Rijn en Maas zijn dusdanig hoog dat zij aan deze vraag ruim kunnen voldoen. De verwachting is dat dit de komende weken, ook bij droog weer, zo zal blijven.

Nederland maakt een periode van warm en droog weer mee. Hierdoor neemt de verdamping toe. Om het vochtgehalte in de bovenlaag van de bodem op peil te houden, bijvoorbeeld door beregening, is wateraanvoer nodig. Waar mogelijk wordt hiervoor rivierwater gebruikt. Daarvan is voldoende beschikbaar, ondanks het warme en droge weer in Nederland.

De afvoeren van Rijn en Maas zijn normaal voor de tijd van het jaar. De neerslag in de stroomgebieden van de Rijn en Maas bovenstrooms van Lobith en Eijsden is in de afgelopen periode normaal geweest. De hoeveelheid aanwezige sneeuw in de Alpen is dusdanig groot, dat van de sneeuwsmelt een stabiele bijdrage in de rivierafvoer verwacht wordt. Voor zowel de Rijn als de Maas geldt dat de rivierafvoer de komende weken voldoende hoog blijft om aan de watervraag te voldoen, zelfs als de neerslag uitblijft.

De temperatuur van het water van de Rijn bij Lobith en de Maas bij Eijsden is de afgelopen week vrij constant gebleven, rond de 15 graden. Dat is normaal voor de tijd van het jaar, en levert geen problemen op.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed