Gemeente Valkenswaard

voor mensen met een laag inkomen

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Hebt u al lange tijd een bijstandsuitkering of een laag inkomen en geen vooruitzicht om uw inkomen te verbeteren? Dan hebt u vaak geen geld om duurdere spullen aan te schaffen. Daarvoor is de langdurigheidstoeslag bedoeld.

Had u in het verleden recht op een langdurigheidstoeslag? Sinds kort is de regeling veranderd. De belangrijkste verandering is dat u nu al voor de toeslag in aanmerking komt als u 3 jaar onafgebroken een laag inkomen hebt. Voorheen was dat 5 jaar. Ook de leeftijdsgrens is veranderd en is nu minmaal 21 jaar en maximaal 64 jaar. Voorheen was de minimale leeftijdsgrens 23 jaar.

Onverwacht hoge rekeningen
De toeslag is bedoeld voor de aanschaf van bijvoorbeeld een koelkast, een wasmachine, meubels, een fiets enzovoort. Maar ook een onverwacht hoge rekening voor een reparatie kunt u ermee betalen. U hoeft geen bewijsstukken van aankoop te overleggen. Alleen de hoogte van uw inkomen en vermogen is belangrijk. De langdurigheidstoeslag is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering (WWB). Ook als u een ander laag inkomen hebt bijvoorbeeld uit werk, een algemene nabe­ staandenuitkering of IOAW, IOAZ, alimentatie, Wao, Wia, Waz of Wajong, is de regeling van toepassing.

Extra geld
U kunt eens per 12 maanden een toeslag krijgen. De hoogte hangt af van de situatie van uw gezin. Voor echtparen is de langdurigheidstoeslag EUR 514,-, voor alleenstaande ouders EUR 463,- en alleenstaanden hebben recht op EUR 360,- per jaar.

Meer informatie
Voor meer informatie of het indienen van een aanvraag langdurigheidstoeslag kunt u terecht bij het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen. Het Samenwerkingsverband is op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 16.00 uur (dinsdag tot 15.30 uur) op telefoonnummer 040-2083444 of op de beursvloer van het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen aan de Hofnar 2.

U kunt ook onze site werkeninkomen.rechtopbijstand.nl raadplegen voor informatie. In het digitale loket van de site kunt u aanvraagformulieren downloaden. Aanvraagformulieren zijn daarnaast ook telefonisch op te vragen of af te halen aan de balies van de gemeentehuizen van Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre of de beursvloer van het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen aan de Hofnar 2.