VVD


23-4-2009

Verbieden tophypotheken geen oplossing voor overkreditering

Het afsluiten van zogenoemde tophypotheken komt niet zozeer voort uit de koopprijs, maar veelal uit de aankoopkosten van een huis. Het verminderen of afschaffen van de overdrachtsbelasting is dus de beste oplossing voor het probleem van overkreditering.

Dit zei VVD-woordvoerder Frans Weekers tijdens het debat over tophypotheken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kondigde eerder deze week aan deze hypotheken te willen verbieden.

Weekers: "De aankoopkosten van een huis bestaan voor een groot deel uit overdrachtsbelasting. De VVD heeft al eerder voorgesteld deze belasting te halveren om de woningmarkt een positieve impuls te geven tijdens de huidige crisis."

Overkreditering veroorzaakt risico's voor zowel banken als consumenten. De VVD wil dan ook graag de noodzaak van dergelijke hypotheken verminderen, maar benadrukt dat er rekening gehouden moet worden met de negatieve effecten van een onverkorte en abrupte invoering van het voorstel van de AFM.

"Als dit voorstel wordt aangenomen zonder flankerende maatregelen, zijn bepaalde groepen, waaronder starters op de woningmarkt, hiervan de dupe. Om dit te voorkomen, vraag ik het kabinet om een totaalpakket aan maatregelen, waarin hieraan volledig tegemoet wordt gekomen", aldus Weekers.

23 april 2009

Frans Weekers: f.weekers@tweedekamer.nl