Politiebond ACP

23 april 2009

Uit het landelijk overleg (23/04): een overzicht

Door: Wiep van der Pal

In Den Haag heeft op donderdag 23 april weer het vaste landelijk overleg (CGOP) tussen de politievakbonden en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) plaatsgevonden. De politie CAO wordt niet opengebroken in het kader van bezuinigingen rond de economische situatie.

De politie CAO wordt niet opengebroken in het kader van bezuinigingen rond maatregelen voor de economische situatie.

Namens de ACP waren Gerrit van de Kamp en Wiep van der Pal aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst is onder andere gesproken over: economische situatie en gevolgen politiesector, landelijk sociaal statuut, het ACP tienpuntenplan tegen geweld, werkgroep hondengeleiders, onderzoek naar borstkanker.

Economische situatie - gevolgen politie
De economische situatie houdt de wereldwijde gemoederen al maanden bezig. De ACP volgt de ontwikkelingen op de voet en is daarbij met name geĂŻnteresseerd in de gevolgen van de economie op de sector politie. Vandaag zijn het in het landelijk overleg beelden gedeeld met minister Ter Horst over de mogelijke gevolgen voor onze sector. Het kabinet maakte onlangs een reeks maatregelen bekend. Bezuinigingen maken daar deel van uit, en duidelijk is dat die bezuinigingen ook de sector politie niet voorbij gaan. Wel is besproken dat de huidige politie CAO hiervoor niet wordt opengebroken - de bezuinigingen moeten dus elders vandaan komen. Ook de pensioenproblematiek en de gevolgen daarvan voor politiemensen is onderwerp van gesprek geweest. Meer dan beelden zijn er vandaag echter niet gewisseld. De minister komt voor de volgende CGOP met een schriftelijke uiteenzetting over de gevolgen.

Landelijk sociaal statuut
De onderhandelingen rond het tot stand komen van een landelijk sociaal statuut voor de hele Nederlandse politie duren al maanden. Ook vandaag verliep het gesprek tussen de bonden en de minister hierover moeizaam en zijn partijen er niet in geslaagd er met elkaar uit te komen.

ACP tienpuntenplan tegen geweld
In november 2008 publiceerde de ACP een plan met tien (preventieve) maatregelen tegen geweld. Ook minister Ter Horst en de vaste Kamercommissie van BZK kregen een exemplaar. Net als de ACP, heeft de Tweede Kamer vragen over dit plan gesteld aan de minister. Zij heeft tot op heden geen antwoord gegeven, maar gaf vandaag aan dit op korte termijn te zullen doen.
Dat geweld tegen werknemers met een publieke taak hoog op de (politieke) agenda staat, is duidelijk. Eerder deze week deed Ter Horst een uitspraak in de Tweede Kamer: werknemers met een publieke taak zouden hun werk mogen staken als zij zich ernstig bedreigd voelen. De ACP heeft gevraagd of dat ook voor geldt voor politiemensen. De minister antwoordde echter dat politiemensen in een bijzondere positie verkeren en dat van een politieambtenaar een groter incasseringsvermogen mag worden verwacht. Zij zal haar uitspraak nog wel nader verduidelijken.

Werkgroep hondengeleiders
In de CAO 2005-2007 is afgesproken dat er een speciale landelijke regeling hondengeleiders komt. Het concept van deze regeling is door de hondengeleiders in november niet goed gekeurd. Vandaag is afgesproken dat de werkgroep hondengeleiders op zeer korte termijn bij elkaar komt om te praten over het vervolg.

Onderzoek naar borstkanker
Partijen hebben opnieuw met elkaar gesproken over een onderzoek naar het verband tussen borstkanker en onregelmatige werktijden. Zowel minister Ter Horst als de ACP zijn van mening dat een intersectoraal onderzoek hier op zijn plaats is. Er zijn immers nog meer beroepen die met onregelmatigheid te maken hebben. Er ligt op dit moment een voorstel bij de academische ziekenhuizen, waarin de gezondheidsraad adviseert dat de ziekenhuizen de uitvoering van het onderzoek op zich nemen. Ook werknemers uit de sector politie moeten dan bij dat onderzoek betrokken moeten worden.

---