VVD


23-4-2009

CDA en PvdA volgen lijn VVD

De VVD heeft vandaag tegen de kwijting van de Europese Commissie gestemd.

De Europese Rekenkamer weigerde opnieuw een goedkeurende verklaring te verlenen voor de EU-uitgaven in 2007. Daarmee werd 2007 het veertiende jaar op rij waarin de Rekenkamer geen betrouwbaarheidsverklaring afgaf over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen van de EU-begroting. Tot op heden waren te hoge niveaus van onregelmatigheid op de meeste begrotingsterreinen voor de Rekenkamer aanleiding afkeurende verklaringen af te geven.

VVD-Europarlementarier Jan Mulder: "De Europese Rekenkamer heeft geweigerd een goedkeurende verklaring te verlenen voor de EU-uitgaven in 2007. De Europese Commissie heeft vijf jaar geleden beloofd orde op zaken te stellen. De lidstaten hebben niet meegewerkt. Het kan dan niet zo zijn dat de Commissie beloond wordt voor een belofte die zij niet zijn nagekomen."

Een maand geleden riep de VVD de Commissie op om eerst aan een aantal voorwaarden te voldoen voordat er kwijting zou worden verleend. De Commissie heeft voldaan aan dit verzoek, maar de VVD is nog steeds kritisch. De VVD is van mening dat de Commissie te weinig vooruitgang heeft geboekt met het stimuleren van de invoering van de nationale verklaring in lidstaten. De VVD wil dat lidstaten verplicht worden verantwoording af te leggen over de manier waarop ze het geld uit Brussel uitgeven.

"De VVD had verder een voorstel ingediend om de kwijting met een half jaar uit te stellen. Helaas stemden de Christendemocraten en Socialisten tegen. Het Nederlandse CDA nam niet eens de moeite om bij deze stemming aanwezig te zijn en de PvdA had op dat moment nog geen koers bepaald en onthield zich van de stemming! Ik ben blij dat het CDA en de PvdA alsnog naar de oproep van de VVD hebben geluisterd en tegen de kwijting hebben gestemd." aldus Jan Mulder.