Gemeente Noordwijkerhout

23/4/2009 - Burgemeester Goedhart doopt Hirado-tulp Burgemeester Goedhart doopt Hiradotulp Op woensdag 22 april 2009 doopt burgemeester Gerrit Goedhart van de gemeente Noordwijkerhout een tulp die de naam `Hirado' krijgt. De tulp is gekweekt door Simon Pennings uit Noordwijkerhout. De doop van deze tulp is een initiatief van de Stichting Hirado-Noordwijkerhout i.o. De naam `Hirado' is gekozen om de vriendschapsband van Noordwijkerhout met Hirado in Japan te onderstrepen.

De gemeente Hirado heeft al 400 jaar handelsbetrekkingen met Nederland. Vanaf 1609 had de VOC een handelskantoor in Hirado. Later, vanaf 1641 in Nagasaki. De gemeenteraad van Noordwijkerhout heeft in januari 2009 besloten een stedenband met de gemeente Hirado aan te gaan met als doel de bestaande vriendschap te bevorderen en een basis te creëren voor verdere uitwisseling, samenwerking en ontwikkeling op het gebied van cultuur, handel en industrie.
In augustus 2009 brengt een delegatie, waaronder burgemeester Goedhart en wethouder De Haas, een bezoek aan Hirado. De Hirado-tulp zal tijdens dit bezoek worden aangeboden.