Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bestrijding laaggeletterdheid is cruciaal in strijd tegen armoede

23 apr 2009 | "Goed basisonderwijs en alfabetisering zijn cruciaal in de strijd tegen armoede." Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans woensdag bij het in ontvangst nemen van het `Boek van belang'.

Timmermans (Europese Zaken) ontving het boek namens de Nederlandse regering uit handen van Prinses Laurentien. Zij zet zich als speciaal gezant voor de UNESCO in tegen laaggeletterdheid.

In het `Boek van belang' schreven vijftig prominente Nederlanders met de hand een persoonlijk verhaal over lezen en schrijven.

Timmermans: "Te veel mensen worden uitgesloten van de kans om te leren lezen en schrijven. Wereldwijd gaat het om ongeveer 775 miljoen mensen. In Nederland is ook nog veel werk te verzetten. Nederland is kenniseconomie waarin we steeds hogere en andere eisen stellen aan laaggeletterden om mee te kunnen doen."

Anderhalf miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Daarvan zijn er 250.000 analfabeet.

Dat betekent niet dat we die mensen als opgegeven moeten beschouwen: "Er gaat een wereld open voor mensen die op latere leeftijd leren lezen," zei Timmermans. "Stel je eens voor als alle tekens in de stad Amsterdam Chinees waren en je kon er niks van lezen. Hoe gedesoriƫnteerd zou jou dat maken?"

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl