Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders moderniseert ook steun aan multilaterale organisaties

23 apr 2009 | "Net als particuliere organisaties moeten ook multilaterale organisaties veel beter samenwerken, concrete resultaten zichtbaar maken en beter aansluiten bij wat ontwikkelingslanden willen: meer maatwerk, geen standaardrecepten."

Dat zegt minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in de beleidsnota 'Samen werken aan mondiale uitdagingen: Nederland en multilaterale ontwikkelingssamenwerking', die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Koenders zet multilaterale ontwikkelingssamenwerking in het kader van de voedselcrisis, fragiele staten en het klimaatbeleid. "Dat is een forse herijking van het beleid", aldus Koenders.

Koenders kondigt aan meer geld vrij te willen maken op zijn begroting voor multilaterale organisaties mits zij zich verder moderniseren. Daartoe is een scorecard ontwikkeld voor alle organisaties. Naast bovengenoemde punten moeten de landenkantoren van multilaterale organisaties, vooral in fragiele staten, veel beter bemenst worden. Alle topfuncties moeten openstaan voor sollicitanten met verschillende achtergronden, afkomstig uit de hele wereld.

Koenders is van mening dat er nog veel te verbeteren valt in het werk van multilaterale organisaties: "Het principe dat goed presterende multilaterale organisaties beloond worden en organisaties die niet voldoen daarvan de financiële gevolgen ondervinden, is een breuk met het huidige beleid. Ik wil de multilaterale organisaties voortaan scherper op hun daden beoordelen, net zoals ik dat met de medefinancieringsorganisaties zal doen."

Nederland droeg in 2008 circa EUR1,3 miljard (26% van de begroting) bij aan multilaterale organisaties, zoals VN-organisaties, internationale financiële instellingen (o.a. de Wereldbank), nieuwe wereldwijde fondsen en de Europese Unie. Koenders is voornemens dit percentage te verhogen om de versnippering van de hulp tegen te gaan, overheadkosten te verlagen en de effectiviteit te vergroten, mits aan bovenstaande scherpe voorwaarden is voldaan.

"Multilaterale organisaties vervullen een sleutelrol op het gebied van voedselzekerheid, opbouw na conflicten in landen als Afghanistan of Congo, geweld tegen vrouwen en de inzet voor een wereldwijd klimaatakkoord. Deze organisaties kunnen door hun specialisatie, kennis en ervaring op het gebied van landbouwontwikkeling of bij de bestrijding van aids, malaria en TBC, veel effectiever zijn dan kleinschaliger initiatieven," aldus Koenders.

Nederland geeft daarmee gevolg aan afspraken die in 2005 in Parijs gemaakt zijn tussen donoren om de uitvoering van ontwikkelingsbeleid beter op elkaar af te stemmen.

De Nederlandse regering is van mening dat ontwikkelingslanden en opkomende economieën als Brazilie, Rusland, India en China meer zeggenschap moeten krijgen in internationale organisaties. Koenders: "Het is niet van deze tijd dat er onderwerpen besproken worden, zonder dat de mensen waar het om gaat hun stem kunnen laten horen."

Minister Koenders zal zijn visie op de modernisering van multilaterale organisaties ook naar voren brengen tijdens zijn bezoek aan de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank, komend weekend in Washington.

De extra aandacht voor multilaterale organisaties past binnen het beleid van Koenders voor economische groei en verdeling, fragiele staten, vrouwenrechten en klimaatbeleid. Vorige week presenteerde Koenders zijn plannen m.b.t. de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. De nota over de internationale organisaties is de tweede stap bij de uitvoering van de moderniseringsagenda.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* De 8 belangrijkste conclusies

* Beleidsnotitie 'Samen werken aan mondiale uitdagingen' | PDF, 738 Kb

Zie ook

* 15-04-2009 Koenders zet mes in aantal subsidieaanvragen van maatschappelijke organisaties