PvdA Europees parlement


Voorlopig geen vrij wegvervoer in EU

23 april 2009

Een moeizaam bereikt akkoord tussen het Europees Parlement en de Europese transportministers over het wegvervoer in de EU, is vandaag door het Europees Parlement goedgekeurd. De cabotage - oftewel de mogelijkheid voor transporteurs om in andere EU-lidstaten binnenlandse vrachtritten uit te voeren - is volgens het akkoord beperkt tot maximaal 3 ritten in 7 dagen.

"Een teleurstellend resultaat", aldus PvdA-europarlementariër Lily Jacobs. "Vorig jaar hebben we tijdens de behandeling van dit voorstel gestemd voor volledige liberalisering van de markt per 1 januari 2014. Maar sommige lidstaten, met name Frankrijk en Groot-Brittannië, durfden het nog niet aan om hun markt open te stellen, zolang het controlesysteem op arbeidstijden en rij- en rusttijden van chauffeurs nog niet waterdicht is. Maar het is vooral de economische crisis die tijdens de onderhandelingen over volledige marktopening tot veel koudwatervrees heeft geleid."

Een gemiste kans, want cabotage heeft vele voordelen. Lege terugritten bij vervoer over lange afstanden worden zo vermeden. Het oppikken van retourladingen door vrachtauto's is niet alleen economisch het meest efficiënt, maar ook beter voor het milieu, omdat lege terugritten worden vermeden. De Europese Commissie heeft wel aangegeven dat vrije cabotage voor vrachtwagens binnen de Benelux, waar al decennialang een volledige vrije markt is, wel toegestaan blijft.

"Dit compromis was helaas het hoogst haalbare", aldus Jacobs. "Het was dit of helemaal niets. Tandenknarsend zijn we daarom vandaag akkoord gegaan. Maar dit is nog niet het einde van de rit. In 2013 moet de Europese Commissie met een evaluatie komen. Dat is een kans om dit voorstel te herzien en alle marktbeperkingen zo snel mogelijk op te heffen, voor een efficiënter en duurzamer transport."