PvdA Europees parlement


Gezondheid is geen vrije markt

16 april 2009

Patiënten die naar het buitenland gaan voor medische zorg moeten erop kunnen rekenen dat ze de kosten vergoed krijgen. Het Europees Parlement stemde vandaag over een eerste voorstel om die garantie te regelen. De PvdA heeft zich onthouden bij die stemming. De PvdA wil dat de lidstaten absoluut de zeggenschap houden over de inrichting van hun gezondheidsstelsel, want gezondheid is geen vrije markt. De PvdA is wel voorstander om een aantal rechten van patiënten beter te regelen.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey vindt het goed dat patiënten behandelingen in het buitenland vergoed krijgen. "Vooral voor mensen in grensregio's en voor patiënten met zeldzame ziekten of in het geval van te lange wachtlijsten is het soms van belang dat patiënten in het buitenland geholpen kunnen worden. Toch moeten lidstaten hun zorgsysteem zo inrichten dat patiënten in de eerste plaats in eigen land, in eigen stad of dorp, kunnen rekenen op goede zorg."

Patiënten zijn zich meer en meer bewust van behandelingsmogelijkheden in andere landen en willen gebruik maken van die buitenlandse voorzieningen. Dat moet dan wel goed geregeld worden, vindt de PvdA. Het voorstel vandaag in het Europees Parlement komt daaraan maar gedeeltelijk tegemoet en het nationale gezondheidsbeleid mag op geen enkele manier ondermijnd worden. Corbey: "De lidstaten moeten het recht houden om voorafgaande toestemming voor zorg in het buitenland te eisen. Om voorzieningen in stand te houden moeten planningen gemaakt worden en moeten ziekenhuizen weten welke patiëntenstroom ze kunnen verwachten."

Ook de Europese gezondheidsministers zijn voor een strakke voorafgaande toestemming. Het pleidooi van de sociaal-democraten en de ministers werd vandaag helaas niet door een meerderheid in het Europees Parlement gesteund.

Het wetsvoorstel wil voorkomen dat er een gedwongen gezondheidstoerisme ontstaat. Corbey: "Verzekeraars mogen patiënten nooit dwingen om goedkope zorg in het buitenland te aanvaarden. Zorg in het buitenland is altijd een keuze van de patiënt zelf.

Ook moeten er minimale kwaliteitgaranties zijn. Wie patiënten in het buitenland laat behandelen moet goede informatie verstrekken en zeker weten dat de kwaliteit in orde is."

Momenteel gaat slechts 1% van de patiënten de grens over voor behandelingen. Alleen als in eigen land geen mogelijkheden voor behandeling zijn, of bij te lange wachtlijsten kan het buitenland een uitweg bieden. Corbey: "Zorg dichtbij huis moet het uitgangspunt blijven, niet zozeer patiënten moeten de grens over maar wel de beste behandelingsmethoden. Daar kan een Europese richtlijn een bijdrage aan leveren."