PvdA Europees parlement


Rechten voor alle reizigers in EU

23 april 2009

Reizigers die per boot of met de bus hun bestemming opzoeken, krijgen in heel Europa dezelfde rechten. Het Europees Parlement heeft hier vandaag mee ingestemd. "Nadat we eerder al de rechten voor passagiers in het vliegtuig en over het spoor hebben verzekerd, krijgen nu ook reizigers in de bus en in de boot diezelfde bescherming" aldus PvdA europarlementariƫr Lily Jacobs.

"Passagiersrechten zijn voor de Europese sociaal-democraten altijd een prioriteit geweest. Deze wetsvoorstellen maken het compleet. Nu hebben we rechten voor reizigers in alle bestaande vervoerssystemen."

De rechten van de gedupeerde passagier bij annulering van een geboekte reis, bij vertraging, bij verlies van bagage, de klachtenafhandeling en de aansprakelijkheid na een ongeval zijn in de wetsvoorstellen vastgelegd. Van groot belang is dat ook de toegankelijkheid voor gehandicapten beter wordt geregeld. Jacobs: "In Nederland zijn deze zaken vaak al goed geregeld, maar als je over de grens gaat kun je als reiziger in veel landen voor vervelende verrassingen komen te staan. Nu kunnen passagiers in de hele EU terugvallen op duidelijke regels en reisorganisaties hierop aanspreken."

Europeanen reizen steeds meer met de bus en de keuze aan betaalbare reisbestemmingen is flink gegroeid. Het aantal touringcarpassagiers wordt bijvoorbeeld op zo'n 72,8 miljoen per jaar geschat. Volgens de wetsvoorstellen krijgen passagiers van internationale busreizen bij een vertraging van meer dan 2 uur het recht op alternatief vervoer of een vergoeding.