NEN


Legionella detectie met PCR

donderdag 23 april 2009, 12:47

NEN heeft reeds een aantal methoden gepubliceerd voor de bepaling van bacteriën in (drink)water. Dit pakket wordt uitgebreid met een methode voor de detectie en kwantificering van Legionella pneumophila met polymerase chain reaction (PCR). Het normontwerp staat open voor kritiek tot 1 juli 2009.

Schoon (drink)water zonder ziekmakende bacteriën is belangrijk. Overheid en bedrijven doen er dan ook alles aan om bij de productie en distributie van drinkwater besmetting te voorkomen. Legionella is één van de belangrijkste parameters waarop het water wordt getest. Legionella pneumophila is de Legionella-soort die verantwoordelijk is voor de meeste gevallen (>90 %) van legionellose. Daarom is speciaal voor deze soort een analysetechniek ontwikkeld.

Toepasbaarheid
NEN 6254 beschrijft een methode voor het aantonen en kwantificeren van Legionella pneumophila in water met PCR. Deze nieuwe methode kan worden toegepast voor routinematige screening van watermonsters, maar ook om snel informatie te krijgen over de aanwezigheid en de concentratie van deze bacteriën en/of het effect van corrigerende maatregelen. De methode is breed inzetbaar en gevalideerd voor verschillende watertypes zoals leidingwater, oppervlaktewater, koelwater, industriewater en proceswater.

Aanvullend
NEN 6254 is aanvullend aan de bestaande methode voor de bepaling van Legionella (NEN 6265) . Naast de methode voor de detectie van Legionella pneumophila met PCR wordt momenteel ook gewerkt aan een methode met gebruikmaking van kweekmedia.

Informatie
Ontwerp NEN 6254 kan worden besteld bij NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391, of via de Normshop op www.nen.nl. Meer informatie is te krijgen bij NEN Klantenservice of bij NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e mail: milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6254:2009 Ontw. nl (Norm)