Apothekers helpen chronische slikkers van slaappillen af

23/04/2009 17:15

KNMP

Apothekers boeken succes met projecten om slapeloze patiënten van de benzodiazepinen af te helpen. Dit zijn slaapmiddelen die maar enkele weken echt helpen. Sinds 1 januari worden ze niet meer vergoed door zorgverzekeraars. Maar veel gebruikers kunnen niet zonder en zijn soms ronduit verslaafd.

Apothekers spannen zich al jaren in om het gebruik van benzodiazepinen terug te dringen. Benzodiazepinen zijn de meest gebruikte slaapmiddelen. Vaak zijn ook huisartsen betrokken bij zulke stopacties. De projecten hebben wisselend succes.

De aanpak in Hoeven werkt. Op verzoek van de gebruiker maken apothekers reeksen capsules die steeds kleinere hoeveelheden benzodiazepinen bevatten, zodat de patiënt ongemerkt zijn gebruik tot nul reduceert. De huisartsen weten welke gebruikers aan zo'n project meedoen, maar alleen de apotheker kent de doseringen. De laatste vier weken slikt de patiënt alleen suiker en dan is het over. Dit project loopt inmiddels drie jaar en van de vijftig patiënten die op deze manier geholpen zijn, is 90% van zijn verslaving af. Apothekers Jacco Pesser en Jan Sips vertellen over dit project in het Pharmaceutisch Weekblad van 17 april.

In hetzelfde Pharmaceutisch Weekblad komt een project in Bennekom aan bod. Daar hebben de apothekers en huisartsen in 2004 een gezamenlijke brief geschreven aan 279 chronische gebruikers van benzodiazepinen met het advies dat gebruik te stoppen. De patiënten konden een beroep doen op hulp van hun artsen en apothekers. De huisartsen namen zich voor nog maar mondjesmaat nieuwe recepten uit te schrijven. Nu blijkt dat 59 van deze gebruikers definitief zijn gestopt met deze slaapmiddelen, dat is bijna een kwart. 158 mensen gebruikten in 2007 nog hun oorspronkelijke medicatie en 38 waren overgestapt op andere benzodiazepinen. Dit resultaat is aanzienlijk beter dan van twee eerdere projecten, waarbij geen apotheken betrokken waren.

Benzodiazepinen zijn problematisch omdat bij chronisch gebruik het slaapverwekkende effect verloren gaat; toch blijven veel mensen ze slikken. Sinds 1 januari 2009 worden de middelen niet meer vergoed door de verzekering, behalve voor heel specifieke toepassingen. De apothekersorganisatie KNMP heeft een 'benzomeldpunt' ingesteld voor problemen die daaruit voortkomen. Het Pharmaceutisch Weekblad bericht enkele opvallende meldingen, zoals een arts die in één keer duizend tabletten op het recept zette, voor een jaar ineens. Ook komt het voor dat slaapmiddelen worden vervangen door antidepressiva, die duurder zijn maar wel vergoed worden.

De volledige gegevens van de twee publicaties zijn:


1) de Leeuw M. 'Gefeliciteerd, u slikt al vier weken suiker'. Zelfbereide capsules beëindigen benzoverslaving. Pharmaceutisch Weekblad 2009;144(16):12-13. Contact Hoeven: drs. Jan Sips, Apotheek Hoeven, 0165 504840, aphoeven@wxs.nl.


2) Geers H, Arents B, Bouvy ML. Minimale interventie in een cohort van chronische benzodiazepinegebruikers. Resultaten na drie jaar follow-up. PW Wetenschappelijk Platform 2009;3(4):62-66. Contact Bennekom: drs. Harm Geers, Bennekomse Apotheek, 0318 414292, hcj.geers@bennekomzorg.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://WWW.PW.NL

http://www.knmp.nl