Gemeente Almere

Almere werkt aan een stedelijk museum

23-04-2009

Casa Casla Rudi Fuchs - kunsthistoricus en voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam - heeft in opdracht van de gemeente Almere een visie geformuleerd voor een stedelijk museum. Het idee is een eigentijds museum te bouwen dat ruimte biedt aan de historie van de stad, stadsontwikkeling én hedendaagse kunst. Het is de bedoeling dat onder andere Museum De Paviljoens hiervan deel gaat uitmaken.

In aanwezigheid van de huidige betrokken instellingen bij het museum, lichtte Fuchs donsdag 23 april in Casa CASLa de basisgedachte van zijn visie toe: een nieuw museaal concept met ruimte voor activiteiten rond het thema `de stad'. In het museum kunnen zowel de activiteiten van Museum De Paviljoens en het Stadsarchief, alsook archeologische vondsten opgenomen worden. Er is ruimte voor voor meer en andere organisaties, ook van buiten Almere, ruimte voor presentaties, lezingen, kleine en grote tentoonstellingen.

Symposium
Wethouder cultuur, Arno Visser: "Met de komst van dit stedelijk museum komen we weer dichter bij de culturele infrastructuur die past bij een stad met de omvang van Almere. Het moet een uitnodigende plek worden, letterlijk een (t)huis voor alle bewoners en bezoekers van Almere en een visitekaartje van onze stad." De wethouder wil eind van de zomer een werkconferentie organiseren waarbij de betrokken partijen in de stad én landelijke instellingen invulling geven aan de museale thema's die met de ontwikkeling van de stad te maken hebben. "Voordat het museum er staat kan op andere plaatsen in de stad al een start worden gemaakt met het idee en kunnen er thema-tentoonstellingen worden georganiseerd. Dat pak ik op."

Wethouder Visser rekent ook op steun van het Rijk wanneer de schaalsprong doorgang vindt. "Minister Plasterk heeft onlangs in het cultuurconvenant duidelijk gemaakt dat OCW zich medeverantwoordelijk voelt voor de culturele infrastructuur in Almere."

Bijzondere locatie
Bij voorkeur komt het museum in het stadshart, vlakbij de bestaande culturele instellingen: de bibliotheek, Casa CASLa, de Schouwburg Almere en kunstencentrum De Kunstlinie. Het museum moet een uitstraling krijgen die past bij de hoge standaard van de architectuur in het stadshart.