CDA

'Waardeer verschillen in opvatting positiefâ.

Op 18 april jl organiseerde het CDA een landelijke bijeenkomst over diversiteit in de partij. Ruim zestig leden van het CDA Kleurrijk netwerk, met een veelheid aan religieuze en culturele achtergronden, bezochten de bijeenkomst.

Ruud Lubbers, ambassadeur van CDA Kleurrijk, versterkte met zijn pleidooi de ambitie van CDA Kleurrijk om de partij beter te verankeren in de diverse culturen die Nederland kent.

De bijeenkomst was bedoeld voor iedereen die diversiteit een warm hart toe draagt. Met uitzicht over Rotterdam spraken de deelnemers in de Euromast met elkaar over hoe het CDA omgaat met diversiteit, en hoe wij op landelijk en lokaal niveau diversiteit in de partij vorm kunnen geven.

Er liggen veel kansen voor het CDA bij Nederlanders met een migranten achtergrond. De âCâ in het CDA is voor niet-christelijke allochtonen vaak juist een reden om zich achter het CDA te scharen. Het toont de waardering voor religieuze inspiratie en voor normen en waarden. Aanwezigen adviseerden de partij zich in dat opzicht sterker te presenteren richting migrantengemeenschappen. Op dit moment richt de discussie in politiek en maatschappij zich teveel op symbolen in plaats van inhoudelijke themaâs. Terwijl daar de mogelijkheden liggen om verbindingen te leggen. In de woorden van één van de deelnemers: âKoers op overeenkomsten, koester de verschillen, want van de verschillen kun je lerenâ.

Het CDA is bij ânieuwe Nederlandersâ aansprekend zolang zij uitnodigend is naar deze ânieuwe Nederlandersâ en structurele relaties onderhoudt met haar maatschappelijke organisaties waaronder migrantenkerken en moskeeën. Maar er moet ook meer kleur komen in de partijtop. Participatie dus in de maatschappij èn in de politiek. Daar ligt een taak voor leden en politici op alle niveaus van de partij.

---