CDA

Corien Wortmann Passagiersrechten ook in de bus en op het water

Reizigers op het water of in de bus krijgen overal in Europa recht op vergoeding bij vertraging. Ook wordt een betere toegankelijkheid voor gehandicapten gerealiseerd.

CDA-Europarlementariƫr Corien Wortmann is groot voorstander van de rechten van reizigers, maar waarschuwt dat Europa niet alle details moet vastleggen. Het Europees Parlement stemt hier vandaag, donderdag 24 april, over.

Corien Wortmann: "In Nederland is het allemaal goed geregeld voor gehandicapte reizigers, maar in veel andere Europese landen sta je als reiziger vaak met lege handen. Dat wordt nu verbeterd."

Voor de internationale pendeldiensten, zoals de Eurolines, krijg je bij een vertraging van meer dan 2 uur recht op alternatief vervoer of volledige teruggave van je ticketprijs. Bovendien krijgt de gedupeerde reiziger een extra compensatie tot 50%. Dat is positief voor de reiziger, aldus Wortmann. Voor de georganiseerde busreizen erkent Europa de keurmerken die door de sector zijn ontwikkeld.

Wortmann waarschuwt wel voor te gedetailleerde regels en onwerkbare regels voor vervoerders: "De Europese regels mogen niet te ver doorschieten. De eis dat elk schip een toilet aan boord moet hebben is volstrekt logisch op grote cruiseschepen, maar onhaalbaar voor veerpontjes over de IJssel".

---