CDA

Ormel: betere voorlichting over proefdieren

Mensen moeten respectvol met dieren omgaan, maar dieren zijn niet gelijk aan mensen. Dat betoogde CDA Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel tijdens een overleg met minister Verburg over dierenwelzijn.

Ormel: âVoor het CDA zijn dieren levende schepselen waarvoor de mens verantwoordelijkheid draagt. We moeten zorgzaam met dieren omgaan en de belangen van dieren zorgvuldig afwegen tegen andere belangen zoals volksgezondheid, voedselveiligheid en economische duurzaamheidâ.

Ormel kraakte een kritische noot over campagnes van het voedingscentrum, gesubsidieerd door de overheid. Ormel: âDe campagne âeen kip kan niet kiezen, jij welâ wekt de suggestie dat wij in Nederland niet goed voor onze dieren zorgen, terwijl wij zeer strenge en diervriendelijke wetten en regels hebben. En het CDA is warm voorstander van strengere regels voor de gehele Europese Unie, zodat onze boeren niet de dupe worden van ongelijke concurrentieâ. Ormel pleitte ook voor een voorlichtingscampagne voor het maatschappelijke nut van proefdieren. Ormel: âWij zijn bezorgd over de negatieve toonzetting die herover in de samenleving lijkt te leven. En dat terwijl het maatschappelijk nut van proefdieren enorm is. De regering zou wat het CDA betreft beter kunnen investeren in goede voorlichting hierover dan in een gesponsord vegetarisch kookboek, zoals nu gebeurtâ.

Ormel uitte ook zijn zorgen over de dierenpopulatie in de Oostervaardsplassen. Ormel: âAfgelopen winter zijn er daar 900 van de 4000 grote grazers omgekomen door voedseltekort. Dat komt omdat daar te veel dieren leven: 3300 grote grazers op 2000 hectare, dat is buitenproportioneel veelâ. In een omheind gebied moeten wij zorg dragen voor het welzijn van dieren! Daarom pleitte Ormel voor preventieve aantalregulering in de Oostvaardersplassen. Ormel: âBeter het aantal vooraf reguleren dan pas na een lange lijdensweg voor deze dieren!â

Ook pleitte Ormel een wijziging in het vaccinatiebeleid. Ormel: âGezonde dieren worden gevaccineerd om te voorkomen dat ze ziek worden. Vaccinatie werkt niet direct en het inzetten van vaccinatie bij uitbraak van een ziekte is eigenlijk al aan de late kant. Het is vaak beter om te vaccineren bij dreiging van een ziekteâ. Daarnaast pleitte het CDA ervoor dat de afzet van producten van gevaccineerde dieren mogelijk moet worden in de gehele Europese Unie. Het CDA riep daarom de minister op om zich hiervoor in Europees verband hard te maken.

---