CDA

Lambert van Nistelrooij: In 2018 huizen en gebouwen energieneutraal

Het Europees Parlement heeft donderdag 23 april de regels aangepast met betrekking tot de energieprestaties van gebouwen in Europa. In 2018 moeten alle nieuwbouwhuizen en gebouwen energieneutraal zijn.

"De nieuwe regels vervangen oude EU-wetgeving die slecht werd toegepast, ook in Nederland. Europa geeft nu een impuls met nieuwe technologie en bijdragen uit de Europese fondsen," meldt Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementslid en woordvoerder regionale ontwikkeling en energie. Het gaat om medewetgeving, nu is de Raad van Ministers aan zet.

"Het voorstel dat we in het Parlement aannemen past helemaal in het groene crisispakket en het energiebesparingsplan van de Nederlandse regering: minder gasverbruik, slimme meters, financiële prikkels, meer informatie over alle financiële mogelijkheden voor bouwers. In Nederland wordt verwacht dat hiermee 10.000 banen worden geschapen, " aldus Van Nistelrooij. "Tevens wordt het nu mogelijk om een beroep te doen op de regionale ontwikkelingsfondsen voor duurzame energieprojecten in woonhuizen. Voor Nederland gaat het om een bedrag van ruim 33 miljoen Euro."

In Nederland is de oude richtlijn uit 2002 in Nederlandse wetgeving uitgewerkt in een energieprestatiecertificaat per woning. De Commissie wil de kracht en kwaliteit van deze certificaten in de hele EU versterken door een onafhankelijke controle in te stellen in elke lidstaat. Hierbij ligt nadruk op verwarming en de techniek voor airconditioning.

De laatste twee jaar zijn de prijzen van energie voor de huishoudens in de EU aanzienlijk gestegen: met 15% voor elektriciteit, met 21% voor diesel en met 28% voor aardgas. Investeringen in energie-efficiëntie, die vaak arbeidsintensief zijn, zullen een bijzonder belangrijke rol spelen bij het scheppen van arbeidsplaatsen. Uit onderzoek dat in opdracht van de Commissie is verricht, blijkt dat investeringen in energie-efficiëntie evenveel of meer banen opleveren als investeringen in traditionele infrastructuur (wegen, bruggen, transmissie van energie).

---