CDA

Ria Oomen: De patiënt centraal in grensoverschrijdende zorg

Het Europees Parlement heeft donderdag 23 april in eerste lezing wetgeving aangenomen die de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende zorg vastlegt. CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten jarenlang voorvechter van de grensoverschrijdende zorg, is zeer tevreden.

In de nieuwe wetgeving staat de patiënt centraal, de mondiger burger die kan en wil kiezen voor de beste behandeling, dicht bij huis als het kan, over de grens als dat beter is. De wetgeving is te danken aan dappere burgers die naar het Hof zijn gestapt om daar waar de eigen lidstaat hen in de steek liet, voor zorg over de grens te kiezen. Het Hof van justitie heeft hen daarbij ondersteund door te refereren aan "het hoog niveau van gezondheid" waarop elke EU burger recht heeft.

De richtlijn is perfect nieuws voor alle burgers, zeker voor de mensen in de grensregio's, mensen met zeldzame ziekten, mensen die geconfronteerd worden met wachtlijsten. Het Europees Parlement heeft op een aantal belangrijke punten de wetgeving aangescherpt, bijvoorbeeld met betrekking tot geschilbeslechting, de toegang tot informatie over de kwaliteit van de zorg, preciezere regels voor terugbetaling van de in het buitenland genoten zorg en oprichting van Europese referentienetwerken voor informatie-uitwisseling en bevordering van de kwaliteit van de zorg.

Door amendementen van Ria Oomen-Ruijten is het nu ook mogelijk om proefgebieden in te stellen voor grensoverschrijdende zorg. Dit betekent dat regio's waar nu al verregaande samenwerking op het gebied van zorg plaatsvindt gestimuleerd worden om deze samenwerking verder te ontwikkelen. Limburg behoort vanwege haar unieke ligging en de samenwerking tussen de universitaire ziekenhuizen van Aachen en Maastricht tot een select gezelschap Europese regio's die in aanmerking kunnen komen voor een status als proefgebied. Oomen-Ruijten: "Vooral in een grensregio als Limburg is het van belang dat patiënten gemakkelijk over de grens kunnen voor een medische behandeling. Patiënten willen snelle zorg van uitstekende kwaliteit. Samenwerken in de regio, en het niet geblokkeerd worden door landsgrenzen, is daarom van het allergrootste belang. Limburg heeft al langer de wens om als proefgebied voor grensoverschrijdende zorg aangemerkt te worden. Met het aannemen van mijn amendementen wordt dit nu mogelijk. Ook de rol van patiëntenorganisaties is verstevigd door mijn amendementen".

Ria Oomen-Ruijten: "Europa heeft de plicht om voor al zijn burgers een hoog niveau van gezondheidszorg te waarborgen. Iedereen heeft recht op goede zorg, onafhankelijk van waar iemand vandaan komt of hoeveel geld hij bezit. Deze richtlijn is een heel grote stap in de goede richting. Na de verkiezingen van het Europees Parlement zal het overleg met de Raad ter hand worden genomen".

---