CDA

Lambert van Nistelrooij: Europa achter toptechnologie vliegtuigen

Europa wil geld inzetten voor Europese kerngebieden die zich richten op toptechnologie.

De Nederlandse vliegtuigtechnologie is één van deze speerpunten. Voor dit soort ontwikkelingen heeft Europa op mijn voorstel een bijdrage in de ontwikkeling van vliegtuigtechnologie gereserveerd in de EU- Onderzoeksfondsen. Hiervoor is 10 miljoen euro gereserveerd. De ontwikkeling van een kernregio voor vliegtuigonderhoud in Zuidwest-Nederland kan vele duizenden banen opleveren. De aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) is voor Zuidwest-Nederland daarom van doorslaggevende betekenis.

In afwachting van een besluit over de JSF in Nederland, wil de Nederlandse luchtvaartindustrie al jaren een internationaal hoogtechnologisch logistiek en researchcentrum bouwen in Zuidwest-Nederland. Daarin is al fors geïnvesteerd. Dit 'Maintenance Valley' maakt ook deel uit van de projecten van het Innovatieplatform van de regering.

Dit cluster van de hogescholen, universiteiten en industrie wil hier ten behoeve van de rest van Europa de Nederlandse research- en onderhoudsindustrie voor militaire vliegtuigen (nu de JSF, maar later ook de nieuwe generatie helikopters) uitbreiden.

In maart 2009 heeft het Europees Parlement een rapport aanvaard waarin de behoefte aan concentratie in Europese kernregio's wordt vastgelegd. Zo kan Europa een antwoord geven op de concurrentie op wereldschaal. Ik vind het een goede voorwaarde dat als eis voor deze Europese steun, de kennisoverdracht naar het bedrijfsleven wordt versterkt.

Nederland moet dus alle kansen krijgen om deze toptechnologie voor de vliegtuigindustrie verder op te pakken. Vanuit de traditie van Stork-Fokker wordt hier de toekomst gebouwd. Daarom steun ik het JSF-project. Een positieve beslissing over de JSF is kiezen voor investeringen en banen op lange termijn.

---