Ingezonden persbericht


Tilburg, 23 april 2009

Beste CDA-fractie,

Morgen, vrijdag 24 april, beslissen de Staten in Brabant over de voorgenomen overname van energiebedrijf Essent door het Duitse bedrijf RWE. De mening van de SP daarover is algemeen bekend: Wij zijn principieel tegen de verkoop van publieke voorzieningen zoals de voor de samenleving essentiële productie en levering van energie. Jullie hebben eerder je het recht voorbehouden om alle voors en tegens goed af te wegen en pas in juni met een standpunt te komen. Morgen is echter het uur U voor de verkoopplannen van GS, Essent en RWE. Dan wordt duidelijk of Essent wel of niet wordt verkocht. In juni nog eens praten over wat nu het beste is voor Tilburg is dus mosterd na de maaltijd.

De Tilburgse SP-fractie doet daarom een beroep op jullie om -in navolging van jullie collega's in Den Bosch- je nu nog uit te spreken. En wel tegen de overname van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE. De Bossche CDA-raadsfractie deed dat afgelopen maandag al. Dat was opmerkelijk omdat de fractie bij monde van woordvoerder Ben Wagemakers eerder de verkoop juist een "werelddeal" had genoemd.

De ommekeer van het CDA in Den Bosch werd naar eigen zeggen veroorzaakt door de iedere week dieper wegzakkende economie, en door de twijfel of het wel verstandig is om steeds verder op afstand te komen van zo'n grote energievoorziening. "Je hebt in de bankensector gezien waartoe dit kan leiden", aldus dezelfde Wagemakers die eerder zo jubelde over de werelddeal: "Het gaat om de principiële keuze die we nu moeten maken." Wij, de SP-raadsfractie in Tilburg, hopen dat jullie een voorbeeld willen nemen aan dit verstandige voortschrijdend inzicht. Jullie maken je als CDA in Tilburg -terecht- al lang druk over de gevolgen voor de stad van de economische crisis. Wij gaan er dan ook van uit dat jullie oog hebben voor de oorzaken van die crisis, zoals de privatisering van voorzieningen die eigenlijk onder controle van de overheid moeten staan. Daarom zou het volgens ons goed zijn als jullie je net als het CDA in Den Bosch uitspreken tegen de verkoop van Essent. En dat jullie je collega's in de Staten oproepen hetzelfde te doen.

Eerder spraken jullie uit eventueel de mogelijkheid te willen overwegen om de Tilburgse Essent-aandelen niét in de verkoop te doen en als aandeelhouder van RWE verder te gaan. Volgens de Bossche wethouder Pauli bestaat de kans dan dat de inkomsten uit een aandelenbezit in RWE aanzienlijk lager uitvallen. Wat ons betreft, is dat ook geen principiële keuze voor behoud van Essent als publieke voorziening. Daarom, nogmaals: Overweeg om je net als wij en een overgrote meerderheid van de bevolking op te komen voor de strategische invloed van de overheid op ons energiebedrijf en je tegen de verkoop van Essent aan RWE (of welk ander bedrijf dan ook) op te stellen.

Er zijn nog genoeg andere argumenten om tegen de verkoop van de Essent-aandelen te zijn, zoals de grote twijfels die bleken uit de nadere onderzoeken in opdracht van de Brabantse Provinciale Staten door de consultancy bureau's van Blackstone en Deloitte. In de Verenigde Staten en Engeland gingen de prijzen na fusies juist omhoog. Een inkoopcombinatie van de vier publieke energiebedrijven Nuon, Eneco, Essent en Delta, kan prima concurreren met de grote Europese bedrijven. En wij blijven dan samen eigenaar van onze energievoorziening. Alleen is deze optie nooit als serieus alternatief onderzocht door Essent en Gedeputeerde Staten. Andere argumenten zijn duurzame productie van energie, de onzekerheid over het eigendom van de kerncentrale in Borssele, en, voor volksvertegenwoordigers zoals jullie en wij misschien wel het belangrijkste van alle argumenten: De roep van een enorme meerderheid van de bevolking (ook in Brabant en Tilburg) om behoud van Essent als publieke voorziening onder overheidscontrole.

Daarom, nogmaals: Spreek je vandaag nog uit tegen de verkoop van Essent aan RWE. Volgens ons bewijs je de (Til-)burger en de rest van de bevolking er een enorme dienst mee.

Met dank voor jullie aandacht en vriendelijke groeten,

De Tilburgse SP-raadsfractie,

Veerle Slegers, Bart van de Camp, Angeline van Esch, Co Kastelijn, Hans Kokke -----------------------


---- --