Gemeente Delft

Persbericht Gemeente Delft: College wil zeven plaatsen aanwijzen voor legale graffiti

College wil zeven plaatsen aanwijzen voor legale graffiti

Het college van B&W wil op termijn op zeven plaatsen in de stad gelegenheid bieden voor het aanbrengen van graffiti. Eind vorig jaar startte het college de aanpak van illegale graffiti, te beginnen in de binnenstad en langs de beeldbepalende toegangswegen. Het gemeentebestuur vindt echter dat er ook plekken moeten zijn waar graffiti wel mag. Het college stelt de gemeenteraad voor om de APV hiervoor te wijzigen.

Omdat de meningen over graffiti uiteenlopen, heeft het college zorgvuldig afgewogen welke plekken voor het aanbrengen van graffiti in aanmerking komen. Een geschikte graffitiplaats biedt de graffitimaker 'exposure'. Een centraal gelegen plek, die goed bereikbaar is en waar veel publiek komt, ligt dan voor de hand. Logisch is een locatie in de buurt van plekken waar jongeren verblijven. Een geschikte plek moet ook goed beheersbaar en te onderhouden zijn. Er mag geen verloedering ontstaan. Dit betekent ook; voldoende grote prullenbakken en afval opruimen. Tenslotte is een plek geschikt als er sociale controle mogelijk is en de verkeersveiligheid niet in gevaar komt.

Op basis van deze aandachtspunten denkt het college aan zeven plekken, verspreid over de stad. Hiermee geeft het college gevolg aan een raadsmotie. Op termijn komt ook een graffitiplek in de nieuwe woonwijk HarnaschPolder, nabij de daar nog te realiseren jongerenlocatie.

Het College is van plan, nadat de raad de APV heeft aangepast, op de volgende plekken ruimte te maken voor legale graffiti:


1. Het middenstuk van de geluidswand langs de Provincialeweg richting Rijswijk.


2. De fietstunnel vanaf Buitenhof, richting Tanthof (aan de kant van het trottoir).


3. De meest zuidelijke fietstunnel onder de Provincialeweg van Buitenhof naar Voorhof (aan de kant van het trottoir).


4. In Park Hof van Delft, in de buurt van de JOP (jongerenplek).


5. Bij jongerencentrum Muyskenlaan, naar het voorbeeld van de graffitiplek die al enkele jaren bij jongerencentrum De Border in Tanthof staat.


6. Bij jongerencentrum De Viking, ook naar het voorbeeld van De Border.


7. Bij jongerencentrum De Border (reeds bestaand).

De gemeente wil de zeven legale graffitiplekken in een periode van drie jaar inrichten. Voor elke locatie zal een aanwijzingsprocedure worden gevolgd.

Noot voor de redactie (