Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

2009 | 64 Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam 23 april 2009 Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam

Churchillplein krijgt mogelijk monumentaal kunstwerk Van Lieshout `Cascade' verbeeldt de worstelende mens

In opdracht van de Internationale Beelden Collectie (IBC) heeft Joep van Lieshout een ontwerp gemaakt voor een monumentaal kunstwerk op het Churchillplein. Het college is enthousiast over het ontwerp maar wil eerst de reacties op het ontwerp afwachten en de vergunningprocedure doorlopen alvorens een definitief besluit te nemen.

De Internationale Beelden Collectie (IBC) gaf Atelier van Lieshout de opdracht voor het ontwikkelen van een monumentaal kunstwerk. Het is de bedoeling om Cascade, een acht meter hoge overwinningszuil, te plaatsen op het Churchillplein. Het is het eerste permanente werk van Atelier Van Lieshout (AVL) dat hij maakt voor de openbare ruimte in Rotterdam. Joep van Lieshout is een internationaal opererende Rotterdamse kunstenaar met een grote reputatie.

Cascade
Atelier van Lieshout ontwierp voor het centrum van Rotterdam een circa acht meter hoge `zuil' van olievaten en menselijke figuren met de titel Cascade. De zuil wordt gevormd door schijnbaar achteloos op elkaar gestapelde olievaten, bij elkaar gehouden door een druipende massa menselijke figuren, druppels, vlekken en materie die uit en tussen de vaten stromen. De figuren hangen aan de vaten, druipen naar beneden of ontrekken zich aan de stroom en klimmen naar de top van de stapel, `altijd strevend naar een oplossing' in de woorden van Joep van Lieshout. De zuil wordt gemaaktvan weerbestendige materialen.

Churchillplein
Joep van Lieshout koos in overleg met de gemeente voor de locatie Churchillplein, hartje stad, te midden van het drukke verkeer en statige bankgebouwen Het Churchillplein is een belangrijk kruispunt op de twee grote assen van de binnenstad, de Coolsingel en de Westblaak en mist in tegenstelling tot het Hofplein met de fontein, een markering. College en IBC verwachten dat het beeld van Van Lieshout hier goed tot zijn recht komt.

Defintief besluit
Alvorens een definitief besluit te nemen over het ontwerp, wil het college eerst de vergunningprocedure doorlopen. Daarin zijn ook de formele momenten opgenomen waarop belanghebbenden hun mening kunnen geven. Daarnaast organiseert de IBC de komende tijd diverse gelegenheden waarbij Rotterdammers kennis kunnen maken met het ontwerp en waar ze hun mening erover kunnen geven. Het college verwacht voor de zomer een definitief besluit te kunnen nemen. Pagina 1 van 3





Persbericht
2009 | 0000 Coolsingel-as
Pagina 2 van 3 IBC voltooide onlangs een meerjarenplan voor de Coolsingel-as (van Hofplein tot Erasmusbrug) en onderzoekt daarmee het gebruikspotentieel van een generatie nieuwe kunstwerken voor deze centrale ruimte van Rotterdam. De IBC ontwikkelt avontuurlijke en innovatieve kunstprojecten voor de Coolsingel om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de hedendaagse cultuur en bij de toekomst van de Coolsingel.

IBC
De Internationale Beelden Collectie (IBC) is een adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders. Zij beheert en ontwikkelt de internationale kunstwerken voor de grootstedelijke locaties in Rotterdam en ondersteunt Rotterdam in haar internationale en culturele ambities.

Bijlage: ontwerpschets `Cascade'



Gemeente Rotterdam