Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wortmann: meer Europees geld voor de binnenvaart

De subsidie-eisen voor het Marco Polo programma worden zeer fors aangepast. Ook komt er op voorstel van Corien Wortmann een onderzoek naar een apart subsidie-programma speciaal toegesneden op de binnenvaart. Eindelijk gaat Europa daar serieus naar kijken, aldus CDA Europarlementariƫr Corien Wortmann. Beide voorstellen zijn vandaag door het voltallige Europees Parlement overgenomen.

Marco Polo geld is een Europese subsidiepot van een half miljard euro, bedoeld om meer goederen over het spoor en het water te vervoeren. Aanvankelijk moest een binnenvaartondernemer een project indienen waarmee per jaar minimaal 80 miljoen ton kilometer van de weg op het water zou kunnen worden gebracht. Door het voorstel van Wortmann wordt dit nu met maarliefst 84% verlaagd tot 13 miljoen ton kilometer.

Corien Wortmann: "Ik hoop dat nu eindelijk de belofte aan de binnenvaart, dat ook zij van Marco Polo subsidies gebruik kunnen maken uitkomt. Niet alleen is de beschikbare subsidie verdubbelt, ook de deelname wordt voor ondernemers in de binnenvaart stukken makkelijker door lagere eisen".

Wortmann: "Hoewel het Marco Polo programma nu veel toegankelijker wordt voor de binnenvaart, blijft het voor een kleine ondernemer nog altijd erg omslachtig en bureaucratisch. Ik heb daarom het pleidooi geopend voor een speciaal subsidieprogramma voor de binnenvaart. Dit gaat nu worden onderzocht en ook dat is goed nieuws".