GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

GroenLinks: "Niet-superster dupe van lobby van de platenindustrie"

Straatsburg, 23 april 2009 - Het Europees Parlement stemde vandaag voor het verlengen van de termijn waarop copyright op muziek rust van vijftig naar zeventig jaar. GroenLinks stemde tegen het voorstel.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het kortzichtig dat de Europese Commissie en een meerderheid in het Europarlement zich voor het karretje van de grote platenbonzen hebben laten spannen.

Buitenweg: "Een meerderheid van de artiesten profiteert vrijwel niet van de verlenging van de termijn op copyright van muziek. Bovendien is de huidige termijn van vijftig jaar al ontzettend lang. Zolang kunnen anderen nu al niet aan iemands product komen, terwijl muzikanten hoger kunnen reiken als ze op de schouders van hun voorgangers mogen staan. Het is alsof de erfgenamen van de gebroeders Grimm Disney aanklagen voor het gebruik van hun sprookjes. "

Een meerderheid van de artiesten zal in het eerste decennium tussen ¤0,26 en ¤26,79 per jaar ontvangen. Dit in tegenstelling tot de paar enorme internationale platenmaatschappijen; zij verdienen hierdoor meer dan 150 miljoen euro extra, waar de consument voor moet betalen.

Buitenweg: "Degenen die er wel van profiteren zijn de grote platenmaatschappijen en de Cliff Richards en Madonna´s van deze wereld. De niet-supersterren, die het geld wel veel beter zouden kunnen gebruiken, levert het dus bijna niks op." aldus Buitenweg.