Ingezonden persbericht

Voorgevel Delftse Werkgroep Homoseksualiteit meermaals vernield

De voorgevel van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) is afgelopen weken tweemaal kort na elkaar vernield. De eerste keer, ruim drie weken geleden, werd de etalageruit met een baksteen aan diggelen gegooid. Afgelopen weekend werd het draadglas van de voordeurruit ingetrapt. Hoewel het bestuur van DWH in eerste instantie niet direct contact zocht met de pers, werden de vernielingen na een publicatie op de website van RTV West afgelopen maandag, breed uitgemeten op onder meer de digitale media van Geen Stijl en de Gay Krant.

Het is niet de eerste keer dat de ruiten van DWH het moeten ontgelden; in amper een half jaar tijd is de voorgevel van het verenigingsgebouw nu voor de vierde keer vernield. Tussen de vernielingen door worden de ruiten bespuugd en het gebeurt niet zelden dat leden van de DWH worden uitgescholden. September vorig jaar eiste de vereniging, na een reeks van soortgelijke incidenten, media aandacht op om het probleem van homofoob geweld en de registratie daarvan geagendeerd te krijgen op de (regionale) politieke agenda. Dit heeft echter tot op heden niet geleid tot een afname van het geweld.

De vernielingen van de afgelopen weken en het feit dat de DWH hieraan geen ruchtbaarheid heeft gegeven, waren voor sommige media reden om de strijdbaarheid van de Delftse homo's in twijfel te trekken. Ook werd er gesuggereerd dat DWH de etalageruit zou vervangen door 'kijkgaten'. Inderdaad wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de gevelindeling van het pand te wijzigen. Echter, bij deze plannen zou er eerder meer dan minder glas komen, maar dan wel in een kleinere vensterindeling. De belangrijkste reden voor deze ingreep is om een architectonisch fraaiere situatie te krijgen en om de toegankelijkheid van het pand te verbeteren. De recente vernielingen vormen dus geen directe aanleiding tot het veranderen van de gevelindeling, ze vormen hooguit de reden om reeds bestaande plannen op korte termijn concreet te maken.

DWH onderstreept het belang van aandacht voor de homofobe problematiek in Delft. Wel wijst het bestuur van de vereniging erop dat het absoluut niet het geval is dat Delftse homo's zich door deze incidenten terug de kast in laten jagen; de DWH zal ondanks alles juist zichtbaar blijven als vereniging voor homoseksuelen. Naar aanleiding van de vernielingen heeft het bestuur van de vereniging deze week opnieuw contact met politie en gemeente. Er zal dan worden ingezet op een structurele oplossing om de DWH toegankelijk en veilig te houden. Intussen vinden alle activiteiten die de DWH komende tijd heeft gepland, onder meer in het kader van het 40-jarig bestaan van de vereniging, gewoon doorgang. Hou hiervoor de website www.dwhdelft.nl in de gaten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marleen Schoonen, Vice voorzitter DWH (06-24 94 64 83)