Gemeente Delft

Wethouder Merkx (Delft) lanceert nieuwe stadsstijl

Delft heeft een nieuwe stadsstijl. Wethouder Lian Merkx (o.a. Stadsmarketing) lanceerde de nieuwe stijl bij Lijm & Cultuur. Ze sneed een taart aan die was voorzien van het nieuwe, door Studio Dumbar, ontworpen beeldmerk. Met de nieuwe stadsstijl wil Delft herkenbaarder zijn voor inwoners, bezoekers en bedrijven.

In 2007 werd geconstateerd dat Delft als kennisstad niet onderscheidend genoeg was. Daarom moest het begrip nader ingevuld en geactualiseerd worden, zonder dat Delft de toeristische kernwaarden (Vermeer, Delfts blauw en Oranje) zou verloochenen. Op basis van een onderzoek van bureau Berenschot verscheen vorig jaar de nota Stadsmarketing. Daarin werd gekozen voor een bredere benadering van de stad Delft.

Niet langer wordt er alleen gekeken naar de historische waarden van de stad. Ook worden de begrippen technologie, creativiteit en innovatie toegevoegd. Stadsmarketing vindt plaats vanuit deze vier kernbegrippen, die in samenhang de meerwaarde van Delft aantonen.

Bij deze nieuwe benadering voor de promotie van Delft hoort ook een nieuwe stadsstijl. Deze stadsstijl is een toevoeging en kan dus door iedereen gebruikt worden om de band met Delft aan te geven. Ook kan men de stijl gebruiken naast een bestaand eigen logo. Het laat de gezamenlijkheid en verbondenheid van de stad zien in een eenduidige en herkenbare communicatiestijl.

Uit een bureauselectie kwam het ontwerpbureau Studio Dumbar als beste naar voren. Het bureau werd door de Stuurgroep Stadsmarketing op basis van presentatie en ideeën verkozen boven zes andere kandidaten.

Momenteel worden alle toeristische promotiemiddelen omgezet in de stadsstijl. Daarnaast heeft het Delftse bureau Fabrique de opdracht gekregen om een zakelijke promotiemix te ontwikkelen. Verder komt men de stadsstijl binnenkort tegen op de Delftse Hout folder, de natuur- en milieuagenda en de Owee-t-shirts.

De stadsstijl is vanaf de website www.delft.nl/stadsmarketing door iedereen te downloaden, zodat deze op grote schaal kan worden gebruikt. Op de site vindt men ook foto's van de lancering van de stadsstijl.

Foto-bijschriften:

1) Wethouder Lian Merkx lanceert de nieuwe stadsstijl in Lijm & Cultuur.

2) Met het aansnijden van de taart sloot wethouder Merkx het officiële deel van de presentatie van de stadsstijl af.

De bestanden in hogere resolutie zijn te verkrijgen bij het secretariaat van Communicatie.

Noot voor de redactie (