GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

Groene fractie voorkomt aanvulling pensioenfonds uit publiek geld

Vandaag heeft het Europees Parlement op voorstel van de Groene fractie verklaard dat zij "onder geen enkele voorwaarde extra begrotingsgeld ter beschikking zal stellen" om verliezen van het aanvullend pensioenfonds voor Europarlementariërs te compenseren. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is blij dat het parlement de Groene fractie hierin volgt.

"Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat wij verstandig met geld omgaan en daarbij steeds het publiek belang voorop stellen", stelt Kathalijne Buitenweg. "We moeten voorkomen dat een stereotype beeld bevestigd wordt van graaiende parlementariërs. Het Vrijwillig Pensioenfonds deugt niet, alleen het bestaan al niet. Ik krijg gewoon een nationaal pensioen, en het is raar dat ik dan nóg een extraatje voor mijn oude dag zou kunnen krijgen uit de Europese pot. Da´s twee keer pensioen voor 1 keer werken. Dat besef begint hier ook door te dringen, en daarom moeten vanaf deze zomer geen nieuwe deelnemers meer worden toegelaten."

Voorzitter, en vice-voorzitters van het Parlement, het zogeheten Bureau, hebben besloten dat iedereen gegarandeerd zijn pensioenrechten moeten krijgen uitbetaald. En als dat niet meer kan uit de premieopbrengsten dankzij slechte resultaten op de beurs, dan zou het uit de belastingpot moeten. De meerderheid van de Europarlementariers is hier erg ongelukkig mee.

"Mijn Vlaamse Groene collega Bart Staes heeft dit aangekaart en vervolgens vraagt het Parlement nu aan het Bureau gevraagd dit besluit terug te draaien," zegt Buitenweg. "De Groene fractie in het Europees Parlement verzet zich al jaren tegen dit aanvullend pensioenfonds. Voor zover bekend nemen er nu geen Nederlandse Europarlementariërs meer deel aan dit vrijwillige aanvullende pensioenfonds. De laatste heeft zich eergisteren onder druk hieruit teruggetrokken."