FEM week 17: Business class is leeg

De business class is leeg
De airlines voelen de pijn van de crisis nu goed. De stoelen in de business class ¨C normaal het meest winstgevende deel van hun bedrijf - blijven leeg. De corporate road warriers ruilen hun dure stoelen in voor de krappe, maar veel goedkopere plekken in de economy class.

De ondergang van Ouwehand
Het was de trots van Katwijk: visbedrijf Ouwehand. Vorige maand kwam er een eind aan het honderdjarige bestaan van de onderneming. Vast staat dat de kredietcrisis - voor ¨¦¨¦n keer - niet de boosdoener was. Waar ging het dan wel mis?

Roel Pieper is alweer failliet
Ondernemer Roel Pieper ging de mist in met vliegtuigbouwer Eclipse. Zoals vaker speelde hij hoog spel, gevolgd door een faillissement. ¡°Er is geen succes zonder falen¡±, is zijn vaak herhaalde verklaring. Maar hoe goed is ondernemer Pieper nou echt?

Zeeman wil niet alleen goedkoop zijn
Hij werkte voor V&D, Ikea en Ahold. Sinds 2007 staat Bert Karis aan het roer bij Zeeman Textielsupers. Daar is werk aan de winkel. ¡°Door alleen goedkoop te zijn, ontstaat soms het misverstand dat we rommel aanbieden. Ook wij kunnen ons imago aanvullen, als goed ¨¦n goedkoop.¡±

Overleeft de euro de crisis?

Het is een van de prangende vragen die FEM-redacteur Edin Mujagic stelt in zijn pas verschenen biografie van de euro. De munt heeft heftige decennia voor de boeg. Garanties dat het avontuur een happy end heeft, zijn er niet. Volgens econoom Mujagic doen de stabiele landen in de eurozone ¨C Finland Nederland, Oostenrijk en Duitsland ¨C er beter aan de muntunie te verlaten en met andere landen uit Noord-Europa een nieuwe munt op te richten: de Hanze-euro. Een recensie-exemplaar kunt u opvragen bij Willy van Teylingen. U kunt het boek ook hier bestellen.

Verder in dit nummer:

¡ñ Ondernemer Eduard Schaepman: ¡®Ze denken vaak: Jee, wat ¡®n brulboei¡¯
¡ñ Oost-Duitse houwdegen Oswald Gr¨'bel moet UBS weer gezond maken
¡ñ Afab-baas Maasbert Schouten wil niet cashen
¡ñ Onder Jeffrey Immelt daalde het aandeel General Electric met 70%
¡ñ De buren krijgen klappen: het Duitse exportsprookje is voorbij