Ingezonden persbericht

Hotelovernachtingen Amsterdam in 2008 gedaald met 6 procent

De voorlopige cijfers van CBS voor 2008 laten voor de Amsterdamse hotels een daling van de hotelovernachtingen zien met 6 procent. Het aantal gasten daalde met 6,9 procent, wat betekent dat de verblijfsduur van bezoekers iets korter is geworden. Het aantal overnachtingen van Nederlanders nam met 8,1 procent af, de overnachtingen door buitenlanders daalden met gemiddeld 5,6 procent. Kijkend naar de belangrijkste Europese markten, dan geven de overnachtingen uit Groot- Brittannië een daling te zien met 9,9 procent en uit Spanje met 15,5 procent. Bezoekers uit de Verenigde Staten - de voor Amsterdam belangrijkste intercontinentale markt - boekten 18,2 procent minder overnachtingen. De cijfers geven aan dat de sterkste daling in het aantal overnachtingen zich voordeed in het laatste kwartaal van 2008. Gelukkig waren er ook een aantal belangrijke Europese markten die in 2008 groei vertoonden: de Duitse overnachtingen in Amsterdam stegen met 11,3 procent en de Belgische met 4,8 procent.
Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft berekend dat de sterke daling van bestedingen door bezoekers in Amsterdam en regio in 2008 ook gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Vorig jaar daalde deze met circa 8 procent, van 52.529 naar 48.239 volledige arbeidsplaatsen (fte's ).
Uit recent onderzoek van Horwath blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad in Amsterdam onder drie-, vier- en vijfsterren hotels in 2008 is gedaald van 81,4 procent naar 75,2 procent. Dit is overigens binnen Europa nog steeds één van de hoogste bezettingspercentages.

Musea en attracties

ATCB verzamelt maandelijks de bezoekcijfers van musea en attracties. Ook deze cijfers tonen in 2008 een negatieve trend. De eerste helft van 2008 pakte nog goed uit voor de meeste musea, maar vanaf de zomer boekten de meeste musea minder goede resultaten. In totaal daalde het aantal museumbezoekers in Amsterdam vorig jaar met bijna 1 procent (0,9 %) en het bezoek aan attracties met 2,9 procent.

ATCB ziet kansen om daling in 2009 te beperken

ATCB verwacht op dit moment voor 2009 circa 10 procent minder hotelgasten in Amsterdam. Deze schatting is gebaseerd op de meest recente gegevens tot en met maart uit diverse bronnen die ATCB voortdurend bijhoudt. Hoewel het zakelijk- en toeristisch bezoek nu sterk onder druk staat, ziet ATCB voor Amsterdam en regio beslist kansen op de dichterbij gelegen markten. In november 2008 is ATCB samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) een extra promotiecampagne gestart om meer toeristen naar Amsterdam te trekken. Het ziet er naar uit dat de maand april - inclusief Pasen - de eerste positieve cijfers laat zien vergeleken met april vorig jaar. Dit resultaat schrijft ATCB mede toe aan de extra promotiecampagnes.

Binnenkort zal ATCB samen met NBTC en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam een nieuwe grootscheepse campagne starten. Om dit mogelijk te maken zijn extra gelden vrijgemaakt door Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken van de gemeente Amsterdam en staatssecretaris Frank Heemskerk van het Ministerie van Economische Zaken.

Diverse hotelmonitoren laten zien dat Amsterdam vergeleken met Europese concurrenten veel minder kan terugvallen op een thuismarkt qua volume. Dit betekent dat de conjunctuur in buitenlandse markten voor Amsterdam en regio een veel sterkere invloed zal hebben op de bezoekersontwikkeling.



Ingezonden persbericht