Gemeente Utrecht

Contract Europees Jeugd Olympisch Festival 2013 getekend

Vanochtend is op het stadhuis in Utrecht het Host City Contract voor de organisatie van het Europees Jeugd Olympisch Festival 2013 (EJOF) getekend. Hiermee is de verantwoordelijkheid voor de organisatie van het festival formeel overgedragen aan de gemeente Utrecht en sportkoepel NOC*NSF.

Een aantal leden van het Europees Olympisch Comité, waaronder Mr. P. Hickey (voorzitter) en Mr G. de Bondt (bestuurslid EOC en voorzitter van de EYOF Commission van het EOC) werden voorafgaand aan de ondertekening welkom geheten door loco-burgemeester en wethouder Sport, Harm Janssen en door voorzitter NOC*NSF, Erica Terpstra.

Wethouder Janssen: "Nu kunnen we samen met onze partners NOC*NSF, provincie Utrecht, SSH en Universiteit Utrecht concreet aan de slag met de voorbereidingen van dit mooie evenement. Eén ding is nu al zeker: We gaan er in 2013 een fantastisch sportfeest van maken."

In november 2008 is de stad Utrecht gekozen als gaststad van het Europees Jeugd Olympisch Festival 2013. Het EJOF is een tweejaarlijks multi-topsportevenement voor jonge Europese topsporters in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Het evenement vindt plaats in een Olympische atmosfeer, inclusief openings- en sluitingsceremonie. Het programma bestaat uit negen sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, zwemmen wielrennen.
De organisatie van een evenement als het EJOF in Nederland staat niet op zichzelf. Het organiseren van (meer) multi-sportevenementen in Nederland past uitstekend binnen de ambitie van het Olympisch Plan 2028. Evenals EK's en WK's zijn multi-sportevenementen in Nederland belangrijk voor de internationale en Olympische positionering van NOC*NSF en de Nederlandse sport. Bovendien sluit het evenement heel goed aan bij de uitgangspunten van het topsport- en breedtesportbeleid van de gemeente Utrecht.