Gemeente Utrecht

Zwerfkei Utrecht krijgt 'kijkvenster'

Vijf zwerfkeien in Utrecht krijgen een 'kijkvenster'. Op verzoek van Utrechter en schrijver Hans de Rijk laat de gemeente vijf keien in de binnenstad voor een deel polijsten. Door een klein deel van de keien af te vlakken, wordt het binnenste van de steen zichtbaar. Geoloog Wim Dubelaar zal daarbij de herkomst, leeftijd en de steensoort bepalen. Met deze informatie wordt de steen teruggeplaatst. Vrijdag 24 april worden de keien aan de Wijdebegijnenstraat, Jansveld, Neude, Vinkenburgstraat en 't Wed opgehaald.

Het gepolijste gedeelte is zo groot als een briefkaart. Onder de grijze, groenachtige of rossige oppervlakte van het graniet zit een kleurrijke structuur. Die is bij elke steen weer anders en is aan de buitenkant niet te zien. In Utrecht liggen een paar honderd zwerfkeien, meestal neergelegd door de gemeente als blokkade voor auto's of als afrastering van wandelpaden ter vervanging van betonnen of ijzeren paaltjes. Sommige stenen zijn al miljoenen jaren oud en komen uit verschillende delen van Europa.

Levendig straatbeeld
Het idee om de zwerfkeien te slijpen en polijsten is aangedragen door Utrechter en schrijver Hans de Rijk. Volgens hem zitten zwerfkeien vol verrassingen: "Het ruwe en ongepolijste van zwerfkeien staat in contrast met de rechte lijnen van straten en gebouwen. Door dit contrast verlevendigen zwerfkeien het straatbeeld." Als uit de proef blijkt dat de gepolijste stenen een bijdrage leveren aan de verfraaiing van de stad, worden meer keien op deze wijze aangepakt.



Gemeente Utrecht