Consumenten doen het rustiger aan

Amsterdam, 23 april 2009

Consumenten zien hun uitgaven nog stijgen. Toch gaat de hand steeds vaker op de knip. De economische tegenwind remt de kooplust van velen. De lonen stijgen harder dan de prijzen, dat helpt geld overhouden.

Consumenten verwachten stijgende uitgaven in de komende zes maanden. Van de 57.900 respondenten op de ING Vraag van vandaag denkt vier op de tien (41%) meer te besteden. Een groep van 43% verwacht weinig verandering, terwijl 16% minder gaat uitgeven. Per saldo verwachten de bezoekers dus hogere uitgaven de komende zes maanden. Wel ligt dit aantal flink lager dan een jaar geleden. Toen rekende nog tweederde erop dat de uitgaven zouden stijgen en dacht slechts 9% minder uit te geven.

Rustiger aan doen

De laatste tijd verwachten minder consumenten hogere uitgaven. Kennelijk willen of moeten meer consumenten het wat rustiger aan doen. Met de economie in zwaar weer, zullen meer consumenten een grote aankoop zoals een auto of een nieuw bankstel uitstellen. Uit de gisteren verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de dat koopbereidheid laag is en niet is verbeterd, ondanks dat consumenten wel minder somber gestemd zijn over de economische vooruitzichten.