Technische Universiteit Delft
Herinneringen ophalen met De Klessebessers

Dementerenden kunnen binnenkort deelnemen aan een nieuwe ontspanningsactiviteit, bedacht aan de TU Delft: De Klessebessers. Beelden, geluiden en tastbare voorwerpen uit het verleden roepen herinneringen op bij de dementerende ouderen en creëren zo een voor hen aangename sfeer. Op maandag 27 april neemt verpleeghuis De Landrijt uit Eindhoven De Klessebessers als eerste in gebruik.

De Klessebessers bestaan uit een nostalgische tv, radio, koffer en een telefoon met draaischijf. Maar onder dat ouderwetse uiterlijk schuilt moderne technologie: met een afstandsbediening bepaalt de begeleider welk voorwerp - opgesteld tussen de in een kring geplaatste dementerende ouderen - aan de beurt is.

Iemand draait vervolgens bijvoorbeeld aan een knop, maakt de koffer open of neemt de telefoon op. Hierbij komt een voorwerp, bijvoorbeeld een borduurwerkje, een oud Polygoon-item of een versje naar voren dat een herinnering oproept en een gevoel dat de deelnemers met elkaar kunnen delen. Op deze manier wordt aangesloten bij de belevingswereld van dementerende ouderen en een prettige, ontspannen sfeer gecreëerd.

Optimale afstemming

Twee industrieel ontwerpers van de TU Delft bedachten de Klessebessers: Helma van Rijn en Mariet Schreurs. Ze wonnen een ontwerpwedstrijd en ontvingen een subsidie van de provincie Noord-Brabant om het product verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De provincie heeft het eerste exemplaar gekocht en verpleeghuis De Landrijt in Eindhoven is de eerste instelling die de Klessebessers gaat gebruiken. De ontwerpers van het spel werkten samen met de medewerkers van De Landrijt om De Klessebessers optimaal af te stemmen op de belevingswereld van de dementerende ouderen.

Brigite van Haaften, gedeputeerde Zorg, Welzijn en Cultuur van de provincie Noord-Brabant biedt De Klessebessers op maandag 27 april om 14.00 uur aan De Landrijt aan.