Dexia Bank


Beleid inzake variabele verloning

In overeenstemming met wat op 30 januari ll. werd bekendgemaakt, geeft de groep Dexia verdere toelichting bij de volgende elementen van haar beleid op het vlak van de variabele verloning.

23/04/2009

De leden van de directiecomités en de uitvoerende comités van Dexia NV en van de voornaamste operationele entiteiten van de Groep (DBB, Dexia Crédit Local, DBIL, DAM en DIB) ontvangen geen enkele bonus (over het boekjaar 2008). Het gaat om 50 leidinggevende kaderleden van de Groep, een inspanning zonder voorgaande in de sector.

Voor de werknemers die een contractuele variabele bezoldiging krijgen, waarvan de bedragen worden vastgelegd afhankelijk van de individuele prestaties, werd de totale enveloppe verminderd met meer dan 50%, nl. van 16% tot 8% van de loonsom voor de hele Groep. Deze vermindering weegt proportioneel meer door op de hoogste echelons van de hiërarchie (van -60% tot -30%).
De variabele verloning voor de tradingactiviteiten werd afgeschaft, met uitzondering van enkele sleutelposten, wat binnen de Groep neerkomt op een vermindering met 80% van deze specifieke enveloppe.

Bij Dexia Crédit Local werd een globale enveloppe van 6,1 MEUR (zonder werkgeverslasten) aan variabele verloningen verdeeld over 765 kaderleden, dat is een vermindering met 50% ten opzichte van 2007. In Frankrijk telt Dexia Crédit Local ongeveer 1500 werknemers. Het systeem van de zgn. `retraites surcomplémentaires` (ook wel "retraites chapeau" genoemd) wordt afgeschaft.

Pierre Mariani, de gedelegeerd bestuurder van Dexia, ontvangt geen enkele bonus in 2009. Hij krijgt ook geen enkele aandelenoptie. Zijn vaste bezoldiging bedraagt één miljoen euro. Rekening houdend met de pensioenbijdragen en met andere voordelen, bedraagt de stijging in vergelijking met zijn voorganger 8,45%, zoals ook wordt vermeld in het jaarverslag van de Groep.
Dexia heeft zich ertoe verbonden zich strikt te houden aan de nieuwe aanbevelingen van de Belgische code inzake corporate governance, de AFEP/MEDEF-aanbevelingen en aan de beleidslijnen die worden toegelicht in decreet nr. 2009-348, dat onlangs in Frankrijk werd goedgekeurd. Deze verbintenis heeft betrekking op de variabele verloning, de toekenning van aandelenopties of gratis aandelen en de voorwaarden voor vervroegd pensioen.

Dexia - Persdienst

Rogierplein, 11 (DT 29/02)
1210 Brussel
Tel. 02 213 50 81
Fax. 02 213 58 68