D66


D66: Sluit starters niet buiten

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wijst het voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) af. De AFM wil starters verbieden bijvoorbeeld de kosten van de makelaar en de overdrachtsbelasting bij hun hypotheek te betrekken. Koser Kaya: "Starters zijn nu al het slachtoffer van onze verouderde woningmarkt. Het voorstel van de AFM verkleint de kans op een huis voor starters nog verder."

Eigen kapitaal

De AFM wil dat mensen niet meer mogen lenen dan de waarde van hun huis. Veel starters hebben echter geen eigen kapitaal van meer dan 10.000 euro. Dat is nodig om aan deze eis van de AFM te voldoen. Ook doorstromers worden echter slachtoffer van het voorstel. Koser Kaya: "Als starters geen huizen meer kunnen kopen, betekent dit ook dat doorstromers hun huis niet meer kwijt raken. Zo komen er alleen maar meer mensen met dubbele woonlasten te zitten. Als deze mensen hun hypotheken niet meer kunnen betalen, zal het plan van de AFM alleen maar averechts werken."

Tijd als minister

AFM-voorzitter Hans Hoogervorst meent dat hij om zijn plannen door te voeren geen regelgeving van de minister nodig heeft. Hij zegt een verbod op tophypotheken tot zijn beleidsvrijheid te rekenen. Koser Kaya ziet dit anders. "Ik begrijp dat hij zijn tijd als minister mist, maar als hij weer verantwoordelijkheid wil over wetten en regelgeving zal hij toch eerst terug de politiek in moeten."