Landschap Noord-Holland

Heiloo, 23 april 2009

Landschap Noord-Holland blij met besluit over locatie archeologisch depot

De kogel is door de kerk; het nieuwe archeologisch depot van Noord-Holland komt op de locatie Zanderij van Castricum. Landschap Noord-Holland is erg blij met dit besluit. Als ook het Groen Huis, het gezamenlijke kantoor van diverse natuur en landschaporganisaties, op deze locatie gerealiseerd wordt, zullen verleden, heden en toekomst van mensen, natuur en landschap elkaar ontmoeten. Met een grote meerwaarde voor de inwoners van Noord-Holland, bestuurders en andere betrokkenen.

De provincie is voornemens om een deel van het depot open te stellen voor publiek. De archeologische vondsten vertellen over de historie van de provincie met zijn oorspronkelijke bewoners. Landschap Noord-Holland, PWN en IVN, de kerngroep van het Groen Huis hebben alle kennis van de Noord-Hollandse natuur, het landschap, de cultuurhistorie in huis om de publieksfunctie van het depot te versterken met het verhaal hoe Noord-Holland door de eeuwen heen door natuur en mensenhanden gevormd is en hoe we daar nu mee bezig zijn om het landschap van de toekomst mede vorm te geven. Gezamenlijk optrekken is dan ook zeer gewenst.

De provincie geeft binnenkort opdracht om drie varianten van huisvesting te onderzoeken: een eerste variant waarin depot en Groen Huis volledig los van elkaar staan, een tweede variant waarbij de gebouwen naast elkaar staan en een derde, meest geïntegreerde variant, namelijk één gebouw voor beide. Landschap Noord-Holland verwacht dat de meest geïntegreerde variant voor alle partijen zowel inhoudelijk als financieel het meest aantrekkelijk zal blijken te zijn. Later dit jaar valt hierover de beslissing.

Noot voor redacties