Ministerie van Defensie

Unieke 3D torensimulator geopend

23 april 2009, 19.56 uur

De Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen en de directeur van de Directie Wapensystemen van de Defensie Materieel Organisatie, schout bij nacht Klaas Visser hebben vandaag op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) de nieuwe driedimensionale torensimulator van de Koninklijke Luchtmacht geopend. Luchtvekeersleiders aan het werk in de 3D torensimulator

Onder het toeziend oog van de genodigden namen de commandanten contact op met twee Apache helikopters. De helikopters kwamen boven de paradeplaats van AOCS NM vliegen en verdwenen daarna uit het zicht. Vervolgens kwam een modelhelikopter voor vliegen als metafoor van simulatie. Hiermee nam de Commandant Luchtstrijdkrachten de 3d simulator officieel in gebruik.

De Air Traffic Control Radar Tower Simulator is een compleet nagebouwde luchtverkeersleidingstoren zoals die op de Nederlandse militaire vliegbases staat. Een 360-graden scherm kan verschillende scenario´s tonen waarmee luchtverkeersleiders in de praktijk te maken krijgen. Binnenkort beginnen de eerste aspirant-verkeersleiders met hun training op deze nieuwe toren.

Opleiding tot luchtverkeersleider

Het AOCS NM leidt binnen Defensie officieren op tot luchtverkeersleiders. Een deel van die training gebeurt op locatie in de toren van één van de zes militaire vliegbases in Nederland. De nieuwe simulator vergroot de trainingswaarde en verkort de opleidingstijd op locatie.

Op het AOCS NM is de gevechts- en luchtverkeersleiding van de luchtmacht gevestigd. Het coördineert de verdediging en bewaakt het luchtruim van Nederland en de NAVO.