Ministerie van Buitenlandse Zaken

Doorvoer van medicijnen naar ontwikkelingslanden

23 apr 2009 | In maart 2009 werden medicijnen voor ontwikkelingslanden, die in Nederland waren tegengehouden, door de douane vrijgegeven. Het ging om aidsmedicijnen bestemd voor Nigeria. De zending kwam uit India.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) reageerde verheugd op het nieuws. "Ik ben blij dat de medicijnen nu doorgevoerd kunnen worden. Het is belangrijk dat deze medicijnen bij de mensen terecht komen die het nodig hebben. Daar doen wij ons uiterste best voor. We zijn nu met verschillende ministeries aan het uitzoeken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Het uitgangspunt is en blijft dat Nederland geen intentie heeft de markttoegang tot betaalbare medicijnen te frustreren of handelsbelemmeringen op te werpen."

Ongeveer tegelijkertijd werd een lading bloeddrukverlagende medicijnen (zending Losartan, afkomstig uit India en bestemd voor Brazilië) op Schiphol tegengehouden op grond van mogelijke inbreuk op octrooirechten. In Nederland is dit product namelijk geoctrooieerd. In India en Brazilië echter niet.

Uiteindelijk is in deze zaak een schikking tussen octrooihouder en Indiase fabrikant getroffen en zijn de goederen teruggegaan naar India.

Beide ladingen medicijnen werden tegengehouden op basis van een EU verordening (1383/2003). De verordening betreft de bestrijding van namaakproducten, piraterij en octrooischendingen in de EU. De verordening wordt ook toegepast op goederen die in doorvoer zijn.

Tweede Kamerleden stelden vragen over de kwestie. Rechts op deze pagina vindt u de beantwoording op de Tweede Kamervragen over deze kwestie. De betrokken ministeries hebben uitleg gegeven over de gang van zaken en er is aangegeven wat gedaan gaat worden om zeker te stellen dat de toegang tot medicijnen voor ontwikkelingslanden wordt geoptimaliseerd.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* Antwoorden op de Tweede Kamervragen | PDF, 30 Kb

Gerelateerde dossiers

* Coherent beleid