PvdA Rotterdam


PvdA vindt weglopen VVD onbegrijpelijk

Do 23 Apr 2009 - Redactie
PvdA vindt weglopen VVD onbegrijpelijk

De gemeenteraad sprak vandaag over het vertrek van de VVD uit de coalitie en de VVD-wethouders uit het stadsbestuur. Hieronder de bijdrage van PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst aan dit debat.

Een korte bijdrage van mijn kant aan dit debat. Kort, omdat het besluit van de VVD-wethouders onherroepelijk is en zij op geen enkele manier hebben geprobeerd de naderende breuk te keren. Het enige telefoontje dat ik deze week kreeg, was vijf minuten voor de persconferentie waarop de VVD bekend maakte dat ze uit de coalitie stapte. De PvdA vindt dat spijtig.

De PvdA vindt dit onbegrijpelijk. In mei 2006 is er een goed coalitie akkoord afgesloten. Een akkoord met de handtekening van Mark Harbers van de VVD eronder. Op basis van dat akkoord is een brede coalitie gevormd en die coalitie is voortvarend aan het werk gegaan.

Rotterdam was - om het laatste wapenfeit te noemen - de eerste grote stad die met een eigen aanpak is gekomen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen, mensen aan het werk te houden en te krijgen en waar dat moet een steun in de rug te geven. De VVD-wethouders hadden een belangrijk aandeel in deze aanpak. Wethouder Baljeu waar het gaat om grote investeringen in de stad. Wethouder Harbers waar het gaat om de economie en dus banen voor Rotterdammers en de haven. Het is onbegrijpelijk dat de VVD Rotterdam de Rotterdammers in de steek laat in een periode waarin we schouder aan schouder moeten staan om Rotterdammers perspectief te bieden.

De PvdA heeft het stadsbestuur en in de raad goed samengewerkt met de VVD. Daarvoor dank en die dank is welgemeend. Alle wonderbaarlijke verwikkelingen van de laatste weken maken dat gevoel bij mij niet ongedaan. Ik reken erop dat de VVD de komende tien maanden een constructieve oppositie zal voeren. Veel van wat in gang is gezet en nog gerealiseerd gaat worden, is mede dankzij de inbreng van de VVD gebeurd.
Het is wel een vreemd moment: na meer dan 20 jaar deelname aan het stadsbestuur van Rotterdam, kiest de VVD nu zelf voor de oppositie. Als de kiezers dat mogelijk maken, is de VVD na maart 2010 weer een van de potentiële bondgenoten in het volgend stadsbestuur.

De brede coalitie is opgehouden te bestaan. Dat is na gisteren duidelijk. De coalitie die er nu zit is er een van drie partijen en die coalitie gaat wat de PvdA betreft door. Over de condities waaronder dat gaat gebeuren zullen PvdA, CDA en GroenLinks zich de komende week beraden. In andere steden zou het vertrek van één van de coalitiepartijen leiden tot een crisis. In Rotterdam verkeren we in de gelukkige positie dat er nog steeds een meerderheid is voor dit stadsbestuur.

De PvdA vindt de opstelling van de VVD in de kwestie Ramadan onnavolgbaar. Ik zet op een rij:
De VVD-wethouders gaan akkoord met het aantrekken van Ramadan. Ze stemmen ook in met de verlenging van zijn contract. Ze gaan akkoord met het instellen van een onderzoek. Ze onderschrijven de bevindingen en ze gaan akkoord met de daaraan te verbinden bestuurlijke conclusies. De VVD fractie eist eerst het vertrek van Ramadan, maar daarna mag hij blijven maar geen bruggenbouwer meer heten. De VVD geeft steun aan een PvdA-motie om de condities waaronder Ramadan zijn verdere werk gaat doen, moeten worden verhelderd en verduidelijkt. Na een week van beraad is het opeens zon principiële kwestie dat de VVD-wethouders uit het stadsbestuur stappen. Wanneer en hoe hebben de VVD-wethouders duidelijk gemaakt dat het om een principiële en zwaarwegende zaak ging? Bij mijn weten nooit. Dat is achteraf verzonnen om een draai te geven aan het plotselinge vertrek.

Het is onnavolgbaar en bovenal onverantwoordelijk gedrag.

De PvdA gaat vandaag niet het debat over Ramadan overdoen. Dat is vorige week gevoerd en afgerond. Wij wachten af hoe de aangenomen PvdA-motie door het stadsbestuur gaat worden uitgewerkt. Wij vonden en vinden dat er duidelijkheid moet komen over de manier waarop en de activiteiten waarvoor hij wordt ingeschakeld. En over de resultaten die door zijn toedoen in Rotterdam worden bereikt. En dat zal ongetwijfeld leiden tot een nieuw debat om te beoordelen of de uitwerking goed heeft plaatsgevonden.

De VVD heeft een coalitieakkoord ondertekend dat veel goede en zinnige dingen zegt over Rotterdam als vrije, moderne stad. Over het recht van Rotterdammers om eigen keuzen te maken. Om zich, zoals de PvdA dat altijd noemt, te emanciperen, sterker te worden. Over een stad waarin mensen integreren en meedoen. En in de afgelopen drie jaar is er veel, heel veel gebeurd om praktisch maar ook luid en duidelijk daarin resultaten te boeken. Of het nu ging over de aanpak van eerwraak, of huiselijk geweld, over het opzoeken van vrouwen die een eerste stap gaan zetten naar de eigen ontplooiing en ontwikkeling. Of we nu bezig zijn met het bestrijden van meisjesbesnijdenis of met de terugkeer na de zomervakantie van meisjes die achterblijven in het land van herkomst. Het bestrijden van discriminatie en achterstelling. Dit stadsbestuur heeft daar prestaties geleverd die tien keer sterker zijn dan alles wat er onder het vorige is bereikt.