Ingezonden persbericht

Pre-event Media event groot succes

De Pre Event Media Event van het WK Superbike is een groot succes geworden. Het TT Circuit Assen en de internationale organisatie Infront lieten verschillende internationale toprijders kennismaken met "de solex". Wat volgde was een warm en sfeervol evenement in het centrum van Assen, waar onder aanvoering van Burgemeester Sicko Heldoorn van Assen spontaan een wedstrijdje werd gereden. BMW rijder Ruben Xaus toonde zich daarbij de snelste coureur. Getooid in lange bruine leren jassen en pothelmpjes uit de jaren zeventig gingen de, toch wel wat gewende coureurs met het nodige plezier onderweg. Nadat Burgemeester Heldoorn iedereen had welkom geheten, werd er onder aanvoering van het bedrijf "het Drents Kwartiertje" van het TT-monument, naar het nieuwe Italiaanse restaurant Bella Italia gereden. Dit met een knipoog naar de organisator van het WK Superbike, de Italiaanse organisatie Infront. Coureurs Noriyuki Haga, Ben Spies, Jonathan Rea, Ruben Xaus en de Nederlanders Barry Veneman en Arie Vos waren aanwezig
Na een uitgebreide fotoshoot reed Ruben Xaus op zijn solex alsof hij nooit anders heeft gedaan. "Ik had geluk, volgens mij hebben ze mij de snelste solex gegeven die er was," sprak Xaus na zijn rit. "Ik denk dat dit voor mij een teken is voor een goed weekend." aldus de Spaanse BMW rijder

Voor de Nederlandse coureurs Barry Veneman en Arie Vos was de solexrit ook een unieke ervaring. "Ik heb nog nooit op een solex gereden. Het is wel heel wat anders dan wat ik gewend ben", vertelt Arie Vos. Barry Veneman was eveneens goed te spreken over dit evenement. "Dit is echt uniek, een leuke ervaring. Het is natuurlijk echt typisch Nederlands. "We kennen de kaas en klompen nu wel. Dit is weer eens iets nieuws", aldus de Hoegee Suzuki rijder.

Na de solexrit was er voor de media kans de rijders te interviewen over de verwachtingen van het weekend en de ervaringen van het pre-event. Veneman en Vos hebben goede verwachtingen voor komend weekend. De Suzuki rijder heeft door problemen in de winterperiode meer tijd nodig gehad dan zijn concurrenten om te wennen aan de motor. Dit weekend gaat hij strijden voor een topklassering. Arie Vos heeft dezelfde verwachtingen voor het weekend. Ondanks een testrace tijdens de Paasraces waar het niet helemaal goed ging, wil Vos meestrijden voor een plek in de top tien.

Team Ten Kate rijder Jonathan Rea wil voor zijn Nederlandse werkgever ook de stap naar het podium maken. Het TT circuit van Assen geldt als één van de favoriete circuits van Rea. De eerste drie races van het seizoen zijn verre van vlekkeloos verlopen. "Het team is nog steeds bezig de motor te perfectioneren: er wordt hard aan de motor gewerkt om alles perfect te krijgen." De problemen van Rea liggen volgens hem vooral bij de moeilijk te rijden Honda. "Het is lastig om het chassis perfect af te stellen." Rea was ook goed te spreken over het pre-event van de organisatie. "Het geeft mij een beetje ontspanning zo vlak voor het raceweekend en ik kan zo mooi iets zien van het centrum."

Xaus wil knallen in Assen

BMW fabriekscoureur Ruben Xaus heeft tijdens het pre-race media evenement zijn verwachtingen voor de racedag op Assen geuit. De rijder van het nieuwe team vertelt dat hij in de eerste races van het seizoen nog wat problemen heeft gehad. Hij vertrouwt erop dat BMW deze problemen nu heeft opgelost. "We zijn een nieuw team met een nieuwe motor. Ik en het hele team moesten erg wennen aan de nieuwe fiets en het duurde wat langer om de goede afstelling te vinden. Het team heeft hard doorgewerkt voor de race van Assen en ik vertouw erop dat alle problemen verholpen zijn."
Ondanks de kleine problemen van het team, is Xaus goed te spreken over de manier waarop de motor in elkaar zit. "We hebben een hele goede motor. Het chassis is perfect, het blok heeft veel vermogen en de besturing is licht en snel", aldus de Spanjaard. Het grootste probleem bij de BMW zit volgens Xaus bij "de mapping" van de motor. Dit bepaalt hoe de motor het vermogen van het blok goed op het asfalt brengt. Hier kan volgens hem nog veel aan verbeterd worden. De Superbike wedstrijden staat bekend om close-racing. Elke rijder rijdt op dezelfde banden en de motoren zijn nagenoeg identiek in snelheid. Hierdoor liggen de kwalificatietijden dicht bij elkaar. Volgens Xaus zorgt dit ervoor dat de prestaties van BMW minder opvallen. "We zijn met onze motor maar een halve seconde langzamer dan de kop van de grid, maar door de kleine verschillen staan we dan meteen een eind naar achter. We moeten hard werken om vooruit op de grid te komen, zodat we een beter resultaat in de race kunnen behalen" Xaus wil in Assen het potentieel van de BMW bewijzen. Met waarschijnlijk alle problemen opgelost wil hij de stap naar de top 5 gaan maken. Vorig jaar werd hij in Assen nog vierde tijdens race 2 van de Superbike. "Ik ken het circuit van Assen goed en ik heb hier vaak goede resultaten behaald. Alles moet even op zijn plek vallen. Als het zover is dan hebben wij een perfect pakket. Onze motor heeft grote potentie!"

Superbike Paddock Show

Vrijdagmorgen 24 april wordt tussen 10:30 en 12:30 de Hannspree World Superbike Paddock Show gehouden. Alle rijders uit het Wereldkampioenschap zijn hierbij aanwezig voor interviews, handtekeningen, en het uitdelen van posters.

Tijdschema paddock show

Tijdschema Klasse Teamnaam/coureurs

10.30 - 10.35 (SBK) Suzuki Alstare BRUX: Max Neukirchner/Yukio Kagayama
10.40 - 10.45 (SBK) HANNspree Ten Kate Honda: Carlos Checa/Jonathan Rea
(SBK) Ten Kate Honda Racing: Ryuichi Kiyonari
10.50 - 10.55 (SBK) Yamaha World Superbike Team: Ben Spies/Tom Sykes
11.00 - 11.05 (SBK) Ducati Xerox Team: Noriyuki Haga/Michel Fabrizio
11.10 - 11.15 (SBK) BMW Motorrad Motorsport: Troy Corser/Ruben Xaus
11.20 - 11.25 (SBK) Aprilia Racing: Max Biaggi/Shinya Nakano
11.30 - 11.35 (SBK) Kawasaki World Superbike Racing Team: Broc Parkes/Makoto Tamada
11.40 - 11.50 (SBK) Stiggy Racing Honda: Leon Haslam/John Hopkins
(WSS) Stiggy Racing Honda: Anthony West/Gianluca Vizziello
11.50 - 12.00 (WSS) HANNspree Ten Kate Honda: Andrew Pitt/Kenan Sofuoglu
(WSS) Parkalgar Honda: Eugene Laverty/Miguel Praia
12.05 - 12.15 (WSS) Honda Althea Racing: Mark Aitchison/Matthieu Lagrive
(WSS) Yamaha World Supersport Team: Cal Crutchlow/Fabien Foret
12.20 - 12.30 (WSS) Hoegee Suzuki Team: Barry Veneman/Shaun Geronimi
(WSS) Veidec Racing RES Software: Arie Vos/Robbin Harms