Gemeente Hulst


Persbericht - 23.04.2009

Nieuwe verkeerscirculatie in Hulster binnenstad

Al geruime tijd wordt gesproken over de vernieuwing van de verkeerscirculatie in de Hulster binnenstad. Hieraan ligt enerzijds de verkeersveiligheid ten grondslag en anderzijds ook de wens om op drukke dagen de Gentsestraat eenvoudig te kunnen afsluiten voor het verkeer.
Na uitvoerige bestudering en overleg met onder andere de ondernemersverenigingen, wijkraad Hulst centrum, de regiopolitie, de marktcommissie, etc., is een plan voor de vernieuwde verkeerssituatie opgesteld.

Uitgangspunt voor het nieuwe verkeerscirculatieplan is het gebruik van de Frans van Waesberghestraat als extra toegangsweg tot de binnenstad. Hierdoor wordt de verkeersdrukte in de Gentsestraat en op de Grote Markt teruggebracht. Tegelijkertijd verbetert de bereikbaarheid van het noorden van de binnenstad aanzienlijk. Dit ondersteunt ook de ontwikkelingen in en om De Nieuwe Bierkaai. Een alternatieve ontsluiting voor de Gentsestraat voorkomt ook dat er verkeersopstoppingen ontstaan in de Stationsweg op het moment dat het verkeer in de Gentsestraat stilstaat.
Het plan gaat ook uit van een wijziging van de rijrichting in de Steenstraat. Zo blijft de omgeving van de Grote Markt voor het verkeer uit de Frans van Waesberghestraat goed bereikbaar. De belevingswaarde van de binnenstad wordt vergoot, doordat men door de Steenstraat in de richting van de Grote Markt zal rijden met op de achtergrond het stadhuis.
Ook de rijrichting in de Overdamstraat wijzigt. Daardoor wordt het voor doorgaand verkeer minder aantrekkelijk om door de binnenstad te rijden. Een nieuwe verkeerscirculatie levert tenslotte ook nog voordelen op bij de organisatie van evenementen in de binnenstad. Gedeelten van de binnenstad zijn gemakkelijker af te sluiten zonder dat dit resulteert in ingewikkelde omleidingroutes. De rijrichting in de Gentsestraat blijft vooralsnog ongewijzigd.

De verkeerscirculatie is op deze wijze al eens eerder getest. Dit was tijdens de herinrichting van de Gentsestraat in oktober 2007. Velen waren destijds ook al enthousiast over de benadering van de Grote Markt door de Steenstraat.

Doelstelling is om naast het instellen van de nieuwe verkeerscirculatie voorzieningen aan te brengen waardoor de Gentsestraat dynamisch en selectief kan worden afgesloten voor auto- en fietsverkeer. Hierbij moet gedacht worden aan automatische paaltjes waardoor de Gentsestraat kan worden afgesloten.

Ten behoeve van de nieuwe verkeerscirculatie en de dynamische selectieve afsluitingen zijn infrastructurele aanpassingen noodzakelijk. De belangrijkste zijn het aanbrengen van de afsluitingen, het herbestraten van de Steenstraat en aanpassingen aan de Graauwsepoort ten behoeve van uitgaand vrachtverkeer. De kosten voor de werkzaamheden worden geraamd op zon 350.000 euro.

De raadscommissie Ruimte buigt zich op dinsdag 12 mei 2009 over het plan. Ook de ondernemersverenigingen en de Wijkraad Hulst centrum worden gevraagd hun laatste en definitieve reacties te geven. Het streven is om - na eventuele aanpassingen - het rapport, inclusief budgetaanvraag op 9 juli 2009 voor te leggen aan de gemeenteraad.
---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl